Hvordan tar du gode bilder

0
Digitale kameraer gir muligheten til å eksperimentere. Du kan ta et uendelig antall bilder uten kostnad. Dette gjør fotograferingen ekstra morsom. Med bruk av PhotoShop kan du også tilpasse og manipulere de bildene du har tatt.

Det digitale kameraet har svært mange muligheter og innstillinger. Det gjelder både speilreflekskamera og kompaktkamera. Noen av innstillingene er viktig å ha under kontroll, for å få teknisk riktige bilde. Les bruksanvisningen, så får du mer glede av kameraet sitt, og kan ta de gode bildene i det rette øyeblikket.

Oppløsning og filtype
På kameraet kan du velge oppløsning, det vil si det samme som bildestørrelse. Det er relatert til antall piksler ditt kamera har. Det er ikke alltid mengde piksler resulterer i best bilder. Objektiv, prosessor og annet i kameraet har også mye å si. Du kan velge filtype i kameraet, og det vanligste er JPEG eller RAW. JPEG er mest brukt og det greieste for den vanlige amatøren. Valget av både oppløsning og filtype gjør man i menyen på kameraet, og det er å anbefale at en finner sin måte å jobbe på slik at det ikke er nødvendig hele tiden å gå inn og endre disse innstillingene hver gang.

Objektivbruk
Har man et speilreflekskamera, kan man skifte objektiver. Derfor kan man kjøpe et objektiv spesielt for portrett, arkitektur, zoom objektiv for fleksibelt bruk eller makro objektiv for å ta bilder av innsekter og andre nærbilder. Et kompaktkamera har vanligvis et innebygd zoom objektiv. 3, 4 og 5 ganger optisk zoom er vanlig å få på et slikt kamera. Dermed har man en viss fleksibilitet til å ta innebilder, landskap, og fotografere motiver fra en viss avstand. Digitalzoom som ofte oppgis i manualen til kameraet kan man glemme, og den kan du slå av, en gang for alle.

Noen større kompaktkameraer har opptil 12 og 15 ganger zoom. De har noen fordeler rent kreativt på grunn av bevisst bruk av dybdeskarphet. Et lavt blender tall eks. f 2,8 er stor blender (slippe inn mye lys) Et stort blendertall eks. f 16, er liten blender(slipper inn lite lys) Dette kan en bruke bevisst for å bestemme dybdeskarpheten og det kreative uttrykket. Men da må en lære seg å bruke kameraet manuelt. Dette er ikke så enkelt å ha kontroll på med de vanlige små kompaktkameraene.

Hvordan bruke blits
Å bruke blits, er en blanding av genialt og hodebry. Hensikten med bruk av blits, er jo å få tatt bilder når det er for lite lys. Blitsen skal rett og slett erstatte dagslyset. Men, blitsen som er innebygd i kameraet girt lett røde øyne og skarpe skygger. Derfor kan det være smart og investere i en løs blits, og helst en som kan dreies mot vegg og tak. Hensikten er å få bløtere lys.

En papplate i tilegg som reflektor gjør susen, det gir lys fra flere kanter. Man må også gjerne prøve å ta bildet uten blits når det er dårlig lys, men en bør støtte seg inntil en vegg, et bord eller bruke stativ. Bruk gjerne blits ute i sol, så en ”løser” opp skyggene, men en må da huske på at den innebygde blitsen rekker kun 4-5 meter i beste fall. Dette fungerer både på speilrefleks, og gode kompaktkameraer.

Når du tar bilder på konsert, og andre stevner, der motivet er mange meter unna i dårlig lys, kan du slå blitsen helt av, fordi da sparer du batteri. Blitsen vil jo ikke rekke frem til motivet allikevel, som kanskje er ganske mange meter unna. På blitsvalg kan du overstyre blitsen, slik at den skal blinke, selv om det er godt lys. Og omvendt, at blitsen ikke blinker selv om det er dårlig lys.

Blender og lukker
For å få et bilde bra teknisk, er det nesten så enkelt å si at det er bare en ting som skal til, og det er å få rett mengde lys i kameraet under eksponeringen. Dette gjøres med to tekniske innretninger, blenderen i objektivet og lukkeren i kameraet. I godt lys, står lukkeren oftest åpen i bare noen få hundre dels sekunder eks. 1/250 sek. Men er det dårlig lys til stede, vil kameraet velge en mye lengre lukkertid, og da er det lett å få uskarpe bilder. Derfor bruker en ofte stativ.

Blenderen i objektivet avgjør størrelsen på ”lyshullet” i objektivet. Dermed kan man endre dette så objektivet slipper mer eller mindre lys inn i kameraet. Blenderen( i objektivet) har noen tallverdier, som er f 2,8 – f 4,0 – f 5,6 osv. Lite tall, eks. f 2,8 betyr stor åpning (mye innslipp av lys), og stort tall, eks f 11.0 betyr liten åpning ( lite lysinnslipp) Bruker en liten blender, får man stor dybdeskarphet. Bruker en stor blender får en liten dybdeskarphet. Kameraet regulerer dette selv på Auto, men ønsker man et bevisst valg av lukker og blender, må man kunne lese av lysmåleren, og finne en kombinasjon selv som er rett. Poenget med det, er å få mer kontroll på sluttresultatet.

Bilder av ferieturen og landskap
Når en reiser av gårde på ferie eller tur, må en vurdere om en skal ha med mye fotoutstyr, eller minst mulig. Er en bruker av kompaktkamera, er jo saken enkel. Har en speilreflekskamera med flere linser etc. må en gjøre et valg. Tar man ikke med alt, er for eksempel de populære zoom objektivene en grei løsning å ta med. Da har du noe vidvinkel og tele i samme objektiv. Eksempel et 18-70mm objektiv kan være praktisk, eller om en har et zoom objektiv med enda større zoom område. Eksempel alt i ett objektiv Tamron 18-250mm For den noe utrenede, kan det være greit å ikke ha med alt for mye. For da slipper man å tenke for mye på utstyret, og heller bruke tid og energi på det kreative og motivet. Husk å ta nærbilder.

Om det er av naboen, butikkmannen, hesten på jordet eller hva…. oversiktsbilder er flott, men mange ganger blir kanskje det mest interessante i bildet dessverre en ”liten prikk”. Gå nære. Det er viktig å spørre mennesker du ikke kjenner, om de vil la seg fotografere. Det går som oftest veldig greit. Tar du bilde av et landskap, legg gjerne horisonten lavt nede, eller høyt oppe, ikke alltid midt på. Polarisasjonsfilter kan være spennende å bruke i naturen, for å hindre reflekser, og det gir mer fargemetning og ”trøkk” i bildet. Stativ er fint å bruke i mørke deler av et skogholt, eller om en ønsker å eksperimentere med å ta naturbilder når det begynner å bli dårligere lys. Du kan få mange spennende resultater med lange lukker tider. Om du har speilrefleks eller kompakt, bruk stativ. Gå opp på en knaus, eller legg deg ned og få en annen vinkel. Eller kanskje,…vent en time, for det rette lyset.

Bilder av mennesker
Bilder av mennesker kan være spennende. Om det er venner og slektninger en ønsker å dokumentere i en viss situasjon, eller ta bilder av ukjente med særpreg. Et typisk portrett er gjerne tatt med en kort tele, fordi en ofte ønsker å isolere portrettet fra bakgrunnen med liten dybdeskarphet. Da kommer ansiktet/mennesket mer frem, og kan vekke interesse og tanker hos betrakteren. Dette er lettere å få til med bruk av et teleobjektiv, og ved bruk av stor blender, eksempel f 4.0. Men det er rom for å bryte regler, og ha andre meninger.

Øynene er ofte viktige i et portrett. En lys dag uten sterk sol, gir fint lys for et slikt motiv. ( for mange andre motiver også) Og så slipper man antakelig å bruke blits. Og finner man en rolig bakgrunn er man på god vei. Kunnskapen er å være diskre`, ikke være sjenerende for vedkommende, og en må for all del være oppmerksom på reglene ved bruk av bilder, der en ikke har avtalt med ”modellen”. Det er mange ganger smart og forberede seg noe når du aner at ”her” kan det bli noen fine bilder. Mål lyset ( hvis du jobber manuelt, eller halvautomatisk), bestem blender for kreativt resultat, og vær våken.

Bilder av detaljer
Å ta bilder av detaljer kan være spennende. Innsekter, blomster, eller andre ”rare” ting. Se former og fargespill, og kanskje lage et mer kunstnerisk uttrykk. Kompaktkameraene har ofte en funksjon som heter makro, som en kan slå av og på. ( symbolet er en tulipan) Dermed kan en gå nærmere motiver å få tatt et slikt nærbilde. Har en speilreflekskamera, kjøper man ofte et makro objektiv for dette bruket. Det er ofte viktig å bruke stativ, fordi ved en så liten nærgrense, er det lett å få uskarpe bilder. Unngå å bruk blits, da den omtrent ikke fungerer på så kort avstand. Bruker du forholdsvis stor blender, er det lett å få det ene kronbladet på en blomst skarp, og de andre uskarpe.

Utsnitt
I mange tilfeller kan det være greit å beskjære bildet. Det vi si å kutte av noe på sidene eller på topp/bunn. Hvis du har bestemte tanker om hvordan du ønsker sluttresultatet allerede når du tar bildet, kan du jo benytte formatet så godt som mulig. Men mange ganger ønsker en å beskjære bildet senere for å få det rette uttrykket. Ansikter og ”nesa” bør gjerne ha litt luft foran seg, så ikke vedkommende ser ”rett i bildekanten”. Og noen ganger kan en lage det vi kaller ”trangt” utsnitt, for å fokusere enda mer på ansiktsdetaljer, eksempel i et portrett. Eller ”lage” luftrom foran en bil, og tett beskjæring bak, så en får inntrykk av at bilen er på vei til et sted.

Stemningen
Mange ønsker å formidle den stemningen en selv opplevde når man var der. Og faktumet er kanskje at noen ganger er det umulig, pga. følelsesmessige omstendigheter, personeronligheter osv. som ikke er lett og formidle. Men en kan gjøre så godt man kan, ved å bruke kameraet teknisk. Bruke lange lukkertider for å gi følelse av fart. Bruke blandingslys av innelys og blits for å få mennesker og rom skarpe, men samtidig gi følelse av lunt og varm lys. Eller bruke stativ inne uten blits, for å forevige en lun atmosfære. Eller kanskje panorering, for virkelig å gi følelse av hastighet på en bil i fart eller en som løper av gårde.

Bildets bakgrunn
Bakgrunnen i et bilde kan forstyrre hele budskapet i motivet. Greiner fra et tre, en halv lastebi stikker frem, lyktestolpe, og busker som ”vokser” opp av hode på folk. Det gjelder å SE, og å ta handling. Rett og slett å gidde å bevege seg noe, ta bildet fra en annen vinkel. Et portrett ”skal” ha en rolig bakgrunn. Se i søkeren, og vurder, blir dette et bra bilde? Mange motiver kan ikke taes om igjen, og da er det synd hvis du kunne ha tatt dette bildet med noe mer omhu.

Eksperimentér
Det å ta bilder med digitalkamera er gratis. Og du ser resultatet med en gang. Lek med dybdeskarphet, zoom deg inn eller ut, bruk lange lukkertider, som kan gi uventet spennende resultater. Kanskje du skal ta noen portrett bilder med ¼ sekund…? Eller, at du beveger kameraet i lengde eller høyde retning mens du eksponerer, det kan bli morsomt. Det som er sikkert, er at god gammeldags fototeknikk gjelder også ved bruk av digitalkamera. Alt kan ikke rettes opp på en pc. Tenk motiv, budskap, om det er litt støy i bildet, eller om spontane opptak mangler noe tekniske finesser, kan gjøre bildene levende.

Bruk bildene aktivt
Til slutt er det viktigste igjen, nemlig selve bildene. Hvor blir de av? Det er mange som har mye bilder her og der og på harddisker i et kaos. Sett bildene i system. Arkiver på harddisker, og lag sikkerhetskopier, gjerne på en harddisk nummer to, for sikkerhets skyld. Men gjør noe med bildene, lag papir-kopier, send morsomme bilder til venner, familie og andre.

Er du litt kreativ i tilegg, er det mange som synes det er gøy å få noen personlige fotos. Du kan lage egne kort, ja…egne bøker i god kvalitet, til en rimelig penge. Programvaren kan lastes ned her…… Se på nettsidene våre, der ser du mange muligheter. Det er synd hvis alle de fine bildene dine bare skal ligge på en eller en annen harddisk til ingen nytte. Det er kun din fantasi som begrenser bildebruken. Lag en morsom serie bilder, en historie, eller kanskje din første ”dokumentarserie” i stillbilder?

Kilde: JapanPhoto