Stash
It's all about the details
It's all about the details

Plassering av bilder på veggen

0a
Riktig innramming og en god plassering av bildene dine er like viktig i en innredning som møbler, valg av farger og øvrig interiør. Å henge opp bildene uten god planlegging kan fort bli veldig rotete. Her er noen tips til hvordan du lykkes med oppheng av bilder.

For at hvert enkelt bilde skal få komme til sin rett er det viktig at plasseringen er gjennomtenkt og at det er systematikk i måten du henger dem opp. Sett av tid til å tenke gjennom hvordan du vil at bildene skal fremstå. Skal du fokusere på farger eller motiv, har du valgt et gitt tema og hvor mange bilder skal du henge opp?

Plassering av bilder
Har du mange bilder  kan du samle dem i en gruppe, gjerne med en åpen flate rundt. Heng bildene på en linje i under- eller overkant. Har du bilder med ulik størrelse og det er vanskelig å få til en rett under- eller overlinje, kan du lage et ‘indre kryss’. Lag en loddrett og en vannrett linje, det samler gruppen, selv om de ytre linjene ikke er rette.

3
Her er bildene plassert rundt døren ut til verandaen. Sorte rammer understrekes med dørkarmene på verandadøren. Bilde: LivingEtc

Ikke heng bildene for høyt på veggen
Uansett hva og hvor man henger opp, er det en gylden regel at bildene bør henge i  naturlig høyde for øynene når man kommer inn i et rom, som en fingerregel omtrent 170 cm fra gulvet til midten av bildet.

picture on wall
Her er et eksempel funnet på Google Pictures. Det understreker at riktig plassering av bilder på veggen er avhengig av både hvordan bildene passer sammen, at man har riktig rammer, at plassering harmonerer og at de ikke henger for høyt på veggen.

Ulike monteringsmåter
Montér en list på veggen og sett bildene ved siden av hverandre. Fordelen er at du kan rokkere bildene og bytte ut de du måtte ønske, akkurat når du vil. Og det uten stygge hull i veggen etter at bilder er fjernet.

02Om motivene og bildene har ulik størrelse, kan du henge bildene med en midtlinje gjennom motivene. Om motiv og farger er veldig forskjellige anbefales bruk av like rammer. Om motivene og fargene er like så kan det være fint med ulike typer rammer.

Monter en snor mellom en vegg og et skap. Kjøp streng og små klyper. Heng bildene opp i klypene. Du kan også montere bilder ved å plassere dem på toppen av en kommode. Dette egner seg best for fotografier som ikke krever innramming.

Du kan planlegge oppheng og plassering av bildene ved å legge dem ved siden av hverandre på gulvet først. Legg dem ved siden av hverandre og se hvilke bilder som skal henges opp hvor.

Selvlaget kunst på veggen
Det er både enkelt og morsomt å lage egne bilder. Kjøp lette treplater, få dem kuttet i riktig størrelse og lim på dine private bilder. Et annet morsomt alternativ kan være en tapetbit eller et festlig stoff som matcher det øvrige interiøret.

4

Tilpass dekoren til øvrig interiør
Kjøp bilde etter øvrig farger i interiøret. Her er avbildet et stort kunstverk i turkis tilpasset den turkise sofaen som et midtpunkt i rommet. Det andre bildet viser bilder montert over sengen. Ulike farger og ulike rammer, enkelt og stramt montert.

Dekorer med annet enn bilder
Kjøp blanke lerreter og mal selv. Bruk gjerne farger som understreker det øvrige interiøret. Monter favorittsmykkene dine, gamle klokker, smykker, bestikk eller barnas gamle klær.. Bestill lerret med egne bilder: fra ferien, en spesiell anledning, kanskje et bilde av barnebarna som gis bort til stolte besteforeldre.

0
Her er hele veggen dekket med bilder hvor de fleste er i sort/hvitt med sort ramme. Det skaper en helhet til tross for at så mange bilder raskt kan skape et rotete uttrykk. Morsom løsning. Bilde: LivingEtc

Ta egne bilder
Hvorfor skal du ikke ta bildene til veggen i den nye leiligheten din selv? Det skal ikke mye til. Detaljbilde av en blomst eller et løvblad, et eple eller en sitron på kjøkkenet, bilde av barna, hunden eller katten kan også være dekorativt. Store formater krever at du går nært innpå objektet, bruk gjerne lys fra vinduer i stedet for blits. Husk å ta mange bilder når du tar nærbilder så er du sikker på at ett av dem blir bra nok.

4
Denne lampen er designet av Ingo Maurer og består av små klyper montert sammen i toppen. Fest personlige bilder, postkort eller små lapper med f.eks. kloke visdomsord og du får en særdeles personlig lampe. Her er den montert hvor kjøkkenbordet. Bilde: LivingEtc

Oppheng
Bruk riktig oppheng. Bruk vater og målebånd, ikke stol kun på øyemålet ditt. Sjekk veggen for ledninger før du setter inn lange skruer eller spiker. I trevegger holder det med spiker eller treskruer. I gips- og murvegg må du bore hull. Bruk samme størrelse på boret som til plugger og skruer. Spør en ekspert dersom du er i tvil om hvordan du skal montere på din vegg.

1
Her er bildene i små glassrammer og plassert slik at de gir inntrykk av å være ett bilde på avstand. Bildene er plassert på linje og så “bygget” utover etter hvert som det er kommet til flere. Private bilder er morsomme og dekorative. En bildeserie kan også fortelle en historie. Bilde: LivingEtc

Tenk sammenheng
Prøv å ta en hel serie med bilder med tanke på at de skal settes sammen til “ett bilde” på veggen. Ta mange små bilder, og heng dem ved siden av hverandre, i stedet for å montere ett stort. Ta flere bilder av for eksempel et ansikt eller kanskje en kroppsdel og heng dem opp i en serie. Ta en serie bilder neste gang du er på tur, har venner på besøk, lager mat eller trener. Det blir både, personlig, utradisjonelt og kreativt på veggen. Pnipsede bilder gjør seg bra på lerret som kan bestilles hos blant annet Allkopi.

Riktig belysning
Riktig belysning er viktig for å få frem bildekunsten. Små spotlights over bildet fremhever motivet og sørger  for at dine bildemontasjer fremstår tydelig i interiør og ditt bomiljø.

Kilde: FotoKnutsen
Bilder: Artikkelbilde Bo Bedre, LivingEtc (angitt), øvrige bilder fra Google Search.