Stash
It's all about the details
It's all about the details

Litt småtteri om juletreet

1
Juletreet? Skikken stammer visstnok fra tidligere Vest-Tyskland i første halvdel av 1500-tallet. Det første juletreet kom til Norge i 1822 og ble pyntet i Christiania. Juletreet skal etter tradisjon være et eviggrønt tre og symbolisere “Det evige liv.” Som regel brukes gran eller furu som juletre.

Juletreets historie
Juletreskikken tok til allerede tidlig på 1500-tallet. I det katolske Syd-Tyskland og i Sveits pyntet man forsamlingslokaler med trær. Frukt og kaker ble hengt på greinene, og på trettendedagen fikk barna høste treet.

• I løpet av 1800-tallet ble juletreet kjent i det meste av Europa og Amerika. Det var tyske misjonærer, utvandrere og forretningsfolk som bragte med seg tradisjonen.

• I Storbritannia ble juletreet vanlig etter at dronning Victoria og hennes tyske prinsgemal Albert tok opp tradisjonen midt på 1800-tallet.

• Et av Danmarks første juletrær ble tent på godset Holsteinborg i 1808.

1

Juletreet i Norge
I Norge var det særlig prester og lærere i byene som introduserte tradisjonen med juletre. I Christiania ble det første juletreet registrert i 1822. Mange mente at dette vare en form for avgudsdyrkelse og dans rundt gullkalven. Juletrefester i skolenes regi startet man her i landet med midt på 1800-tallet. Det bidro til å gjøre juletreet kjent i bygdene.

Gjennom dikt av Welhaven og Wergeland ble også folk kjent med den nye tradisjonen. Eventyrsamleren og forstmannen Peder Chr. Asbjørnsen ga i 1850 ut et julehefte med navnet “Juletræet”.

Juletreet på Universitetsplassen i Oslo ble reist første gang i 1919. Verdens høyeste juletre skal visstnok ha stått i et kjøpesenter i Washington i 1950. Treet målte 67 meter.

Den første julepynten var laget av strå og papir. Noen brukte også kjeks og småkaker. I dag har de fleste sine egne tradisjoner, en blanding av nytt og gammelt. Tidligere var stjernen laget av glitter eller sølvpapir. I dag er den laget i plast, og kommer med og uten elektrisitet.

• Stjernen symboliserer stjernen som hang over Betlehem for over 2000 år siden.
• Lysene vi pynter treet med symboliserer Jesus som verdens lys.
• De fargerike og skjøre julekulene skal være jordkloden.

2

Juletreet i dag
Symbolsk sett står juletreet for gjenfødelse og påminnelse om vårens grønne tid, og er i seg selv også symbolet på selve livet. Men i dag står juletreet tilbake som en festlig del av julen, og er en utbredt forbruksvare. Paradoksalt nok får vårt granskogrike land de fleste av sine juletrær fra trefarmer i Danmark. Danmark har svært få skogarealer, men der dyrkes grantrær som juletrær, og blir pleiet og solgt i seks sorteringer etter høyde.

Stell av juletre
Hvordan få jule tre til å holde seg gjennom hele julefeiringen? Da må du stelle pent med det og her er noen tips: Treet må avklimatiseres. La det stå i garasje eller kjeller i et døgn før du setter det inn. Sag av en tynn skive (2-3cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten. Dette er viktig for å lage en åpen flate for at treet skal kunne trekke vann. Pass på å at treet alltid har friskt og kaldt vann. Unngå å plassere treet for nær varmekilder.

Kilde/blider: Wikipedia/Stash.no/iStockPhoto