Stash
It's all about the details
It's all about the details

Forbered uteplassen din alt nå

Forking the veg patch
Påsken er over og snøen smelter for fullt. Start tidlig og planlegg uteplassen. Rydd plass, gjør de riktige innkjøpene og skap en frodig og grønn uteplass, enten du har balkong eller hage å boltre deg i. Her er noen tips om vårpuss av utearealet.

Tenk gjennom og planlegg før du starter hageprosjektet. Hva ønsker du for uteplassen? Hvor mye stell trenger hagen? Er du bortreist store deler av sommeren? Blir det vannet ofte nok, kan du be om hjelp? En funksjonell uteplass krever god planlegging. Det er fortsatt kaldt når solen har gått ned, og faren for nattefrost er ikke over.

Lag gjerne en liten hagebok, hvor du kan du registrere informasjon om det du gjør i hagen. Hvilke blomster du har plantet, hvor de er plantet, og når du har sådd frø. Les også om utnyttelse av plass på balkongen.

Følgende bør avklares
• Sett av et budsjett, slik at du vet hva du kan og skal bruke penger til.
• Hvordan bevares utrykket til huset i uteplassen du skal lage.
• Fastsett hvilke farger du ønsker å bruke.
• Hvilke planter må fjernes, planter og busker som ikke passer inn.
• Definer behovet, beskriv ditt ønske om hva plassen skal brukes til.

014Når du er i mål
Legg gjerne planene vekk en stund mens du tråler hagesentre for tips om hvordan du skaper hagen du trives og blir fornøyd med, uten at den blir for krevende i forhold til dine ønsker.

Det er viktig å tenke helhet! Planter du blomster og busker til ulik tid? Skal du ha flerårige planter som klarer seg gjennom vinteren? Hvor mye tid skal du sette av til prosjektet?

Bruk gjerne litt tid på nettet til å forske litt på de plantene du er interessert i, så finner du de som passer best i akkurat din hage.

Mange planter er sære i forhold til plassering og lysforhold. Ta høyde for dette i planleggingen din. Urter er alltid både nyttige og dekorative på en uteplass. Det er fullt mulig  å kjøpe krydderurter i butikken, men også stas dersom du faktisk kan klippe det du trenger når du trenger det.

013Hva skal du gjøre med uteplassen

Har du liten plass, for eksempel en balkong er det lurt å legge litt tid i planleggingen, slik at du får utnyttet plassen på best mulig måte. Ta mål og tegn opp ulike løsninger.

Be en snekker sette opp en hyggelig sitteanordning i en krok, dette sparer plass, samtidig som du kan oppbevare puter og lignende nedi.

Et veggmontert klappbord kan også være en god løsning. Sett ditt personlige preg på bordet ved å male det eller montere morsomme plastduker, som klippes til og limes direkte på bordet? Passer utmerket på flater som er hele og rette.

Ta gjerne en titt hos www.bhg.com (Better Homes & Gardens) Her finner du et nyttig tegneprogram hvor du selv kan legge inn de målene du ønsker når du planlegger hagen.

Hvordan velge riktige blomster
Enten du skal plante i kasser eller bed, så er det viktig å ta hensyn til plantenes krav for trivsel. Her er noen anbefalte planter for ulik plassering:
• Fortvoksende og dekkende: Humle ( humulus lupulus), Klematis og Eføy
• I skygge: Valmuesøster, Flittig Lise
• Halvskygge: Hortensia, Kattemynte, roser
• Sterk sol: Pelargonium, Takløk, Echeveria, Roser, Lavendel
• Balkongkasser: Ville de Paris eller Surfinia, blomsterrike, frodige, enkelt stell.

Trenger du skygge i hagen så kan solseil være tingen.

Kilde: Stash.no
Bilde: iStockPhoto