Stash
It's all about the details
It's all about the details

Arkitekten Arne Jacobsen

01
Arne Jacobsen ble utdannet på Kunstakademiet i København, hvor han i perioden 1956-1965 underviste som professor i bygningskunst inspirert av Le Corbusier. Blant Jacobsens store verk som designer og formgivere fins bl.a. stolen «Myren» (1952) og lenestolen «Ægget» (1958). Typisk for Arne Jacobsen var gjerne at han brukte mye farger, tekstiler og materialer.

phil-hilfiker
Bilde: Myren, foto: Phil Hilfiker

Jacobsen ønsket egentlig å bli maler, men faren mente at det var mer fornuftig å bli arkitekt. Før han begynte på arkitektstudiet ved Kunsthøgskolen i København, jobbet han en tid som murer. Etter at han var ferdig utdannet arkitekt i 1927, etablerte han i 1930 et eget designkontor i København. I perioden 1956-1965 underviste som professor i bygningskunst inspirert av Le Corbusier ved Kunsthøgskolen i København.

Swans
Bildet viser stolen “Svanen” for Fritz Hansen

Arne Jacobsen forsøkte å smelte sammen tradisjonell dansk design med modernismens ideer. Han hadde sin personlige fortolkning av den internasjonale funksjonalismen. Når Arne Jacobsen satte i gang med et prosjekt, visste han sjelden hvordan det ville ende. På grunnlag av noen hurtige skisser laget han modeller i full størrelse.

1sjuern
Bilde: Stolen Sjuern for Fritz Hansen

Et av de mest kjente prosjektene hans er SAS hotellet i København. Jacobsen designet ikke bare bygningen. Han tok seg av alt det innvendige også; interiør, møbler, lamper, tepper, bestikk, dørhåndtak, klokker, lamper og til og med askebegre i keramikk. Arne Jacobsen arbeidet på denne måten både som arkitekt-, interiør-, møbel-, tekstil og keramikkdesigner.

“Egget” og “Svanen” var to av stolene som ble designet for hotellet. Stolene kom i stand etter at en norsk møbeldesigner hadde funnet opp et materiale som gjorde det mulig å lage møbler med organiske former. Begge stolene har stjernefot i aluminium og kan skaffes med stoff eller lær. Arne Jacobsen ble født 11. februar 1902 og døde 24. mars 1971.

2egget
Bilde av stolen “Egget” for Fritz Hansen

Kilde/bilder: Fritz Hansen