Stash
It's all about the details
It's all about the details

Sommertid og norske jordbær


Jordbær heter Fragaria på latinsk. Vi forbinder det søte røde bæret med sommer, lange dager, lyse kvelder, og søte bær med eller uten tilbehør. De norske jordbærene er endelig kommet på markedet, like søte og gode som de alltid er på denne tiden av året. Nyt det!

Hva er et jordbær?
Et jordbær er ikke en frukt, men en falsk frukt, og tilhører rosefamilien. Når rosen har blomstret faller bladene av, og resten svulmer opp til et jordbær. De små, brune prikkene på bærene er botanisk sett ikke frø, men nøtter. De slår nemlig rot nedover før de vokser oppover.

Visste du at i 100 g jordbær er det 39 kcal, 88 gram vann og 8,8 g karbohydrater. Aromaen i jordbær skyldes over 300 flyktige stoffer som for eksempel aldehyder, ketoner, alkohol og lakton. Historien om jordbæret er ikke gammel. Den viser at vi først begynte å dyrke markjordbær på 1700-tallet. I dag har vi norske jordbær i butikkene fra ca juni til august. Vi importerer også jordbær fra Spania, italia, Nederland og USA.

Ulike bærtyper
• Sonata er store og lyse, med en søt smak. Ikke egnet for oppbevaring.
• Korona er store og mørke i fargen. Kan også fryses om ønskelig.
• Elsanta egner seg godt på kaker og i drinker. Egnes ikke til frysing.
• Honeyone er mørkerøde med syrlig-søt smak. Super til sylting og frysing.
• Polka er ikke av de største bærene. Egner seg  til sylting og frysing.

Jordbær er sunt
Jordbær er ikke bare sunt fordi innhold av C- vitaminer er skyhøyt og de styrker immunforsvaret ditt, men i følge Britiske forskere kan dette lille bæret øke sex-lysten til de mannlige borgerne. Forskerne begrunnet dette med at jordbær inneholder mye sink som har en gunstig effekt på produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Oppskrifter med jordbær som ingrediens
Her er oppskrifter til hvordan du kan tilberede bærene: syltes, fryses eller spises.

Jordbærsalat med avokado
Du trenger for 4 porsjoner
2 stk avokadoer
200 g jordbær
½ sitron
2 ss melis

Del avokadoen, ta ut stenen og hul ut litt av kjøttet som du skjærer i terninger. Press litt sitronsaft over kjøttet du har tatt ut. Del jordbærene og fyll de halve avokadoene med jordbær og avokadokjøttet, strø melis over rett før servering.

Jordbær dyppet i sjokolade
Du trenger
1 kurv jordbær
1 kokesjokolade etter ønske

Smelt sjokoladen i vannbad. Det er lurt å ha noe å sette bærene på etter at de er dyppet. Bruk gjerne et eple som stativ for de dryppvåte jordbærene. Stikk en tannpirker i bærene før du dypper de. Server gjerne de sjokoladetrukne jordbærene direkte.

Jordbærmuffins (ca 24 stk)
50 g smeltet smør, 1 ½ dl melk, 2 egg, 60 g sukker
½ ts salt, 1 vaniljestang, 150 g hvetemel
4 ts bakepulver, 500 g jordbær skåret i terninger
Melis og muffinsformer

Bland smør og melk. Tilsett egg, sukker, salt og frø fra vaniljestangen. Bland mel og bakepulver til en klumpfri blanding før du heller alt det våte over. Visp til en klumpfri masse og fordel dette i muffinsformene. Trykk jordbærbitene nedi. Stek i ca 20 minutter ved 200 grader. Avkjøl og pynt med melis og jordbær.


Jordbærsorbet smaker nydelig på varme sommerdager.

Jordbærmarmelade
Du trenger
1 kg jordbær
¾ dl vann
1,3 kg sukker
1 ts sitonsyre
1 flaske flytende certo

Skyll og rens bærene. Kok opp bærene med sukkeret og vannet i ca 5 minutter. Ta kjelen av platen og tilsett certoen. Rør i ytligere 5 min mens du tar av skummet. Fylles på glass og avkjøles på benken. Sett på lokket. Husk å ha rene glass.

Jordbærsyltetøy
Du trenger
1 kg jordbær
700 g sukker
Certo etter anvisning på flasken.
Ha bær og sukker i en gryte. Mos og la dette koke i 10 min før du tar kjelen av platen og tilsetter certo. Hell i glass og avkjøl.

Rabarbrakompott med jordbær
Du trenger for 4 porsjoner
400 g rabarbra
2 dl vann
1 ss maizena
½ dl sukker
150 g jordbær

Kok opp vann og sukker, jevn med maizena rørt ut i vann. Kutt rabarbraen i stenger på ca 5 cm. La dem trekke i sukkerlaken i 5-8 min. pass på at de ikke blir vasne. Settes til avkjøling mens du deler jordbærene. Serveres med laken som saus.

Balsamicomarinerte jordbær med mascarponekrem
Du trenger for 4 porsjoner
1 kurv jordbær
5 ss sukker
10 ss balsamicoeddik
1 stk vaniljestang
400 g mascarpone
4 blader frisk mynte eller basilikum

Rens bærene, vend dem inn med sukker og balsamico og la det marinere i 2 timer.
Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og rør dem inn i mascarponen og smak til med sukker. Legg en stor klatt mascarpone på hver tallerken og fyll på med de marinerte bærene. Topp dette med et friskt mynteblad.


En real dæsj med jordbæris og norske jordbær. Enklere kan det ikke nytes.

Forskjellig vin til jordbær
Jordbær med fløte gir et ganske rikt inntrykk, og passer best med en ganske rik og søt hvitvin laget på druer, angrepet av edelråte eller laget på tørkede druer (passito). Eksempler på edelråte-viner er Sauternes, Sélection de Grains Nobles fra Alsace og Beerenauslese og Trockenbeerenauslese fra Tyskland og Østerrike. Recioto di Soave fra Veneto er et eksempel på en hvitvin laget med passito-teknikk.

Foto: Vinofil/Svein Lindin

En annen måte å tilberede jordbær på, er å marinere dem i balsamico og servere en mascarponekrem til. Her er en søt rødvin glimrende, f.eks. en recioto della Valpolicella fra Veneto eller en Banyuls fra Syd-Frankrike. Disse vinene er også en flott match om du serverer jordbærene sammen med rike og mørke sjokoladefondanter og konfektkaker.

En hyggelig familieaktivitet i sommer kan være å dra på selvplukk av jordbær. Det finnes flere steder som tilbyr selvplukk, med hode i spannet, såre knær, og rensing av bær, så er det duket for jordbær og vaniljeis eller kanskje jordbær og champagne?

Oppskrifter på marmelade og syltetøy fra Dansukker

Kilde/bilder: Hilde Andersen, iStockPhoto, Vinofil/Dansukker