Stash
It's all about the details
It's all about the details

Nytt kjøkken? Bruk sjekkliste


Planlegger du nytt kjøkken så er det mange ting som bør tenkes gjennom for at kjøkkenet skal være vel fungerende og dekke behovene til de som skal bruke det. Huseiernes Landsforbund har laget en sjekkliste med 12 råd til den som skal velge kjøkken.

Anita Nordli Johnsen hos Huseiernes Landsforbund har utarbeidet noen nyttige tips om hva du bør gi oppmerksomhet dersom du skal få et fungerende kjøkken hvor alle vil trives og arbeidsflyten ivaretas. Et kjøkken har etter hvert fått flere funksjoner enn til å lage mat. Kjøkkenet skal kanskje fungerer også som tilholdssted når du har gjester eller når leksene skal gjøres?

Kjøleskapet
Det skal være god benkeplass ved siden av kjøleskapet. Da har du et sted å plassere matvarene som skal inn eller ut av kjøleskapet.

Fritt fram
Veien mellom kokeplassen og vaskeplassen, de to mest brukte plassene på kjøkkenet, bør være kort og uten hindringer. Veien må ikke krysse familiens “ferdselsårer”.

Oppvaskmaskinen
Bør plasseres rett til høyre for kjøkkenvasken (omvendt hvis du er venstrehendt). Da kan du skylle av tallerknene og sette dem i maskinen i en bevegelse.

Varme gryter
Sørg for god avlastningsplass på hver side av komfyren og kokeplassen, helst 60 centimeter. På avlastningsplassen for varme gryter anbefales granitt, stålrist eller lignende.

Stekeovnen
Stekeovn og mikrobølgeovn kan med fordel plasseres så høyt at du unngår å bøye deg når noe skal tas ut eller settes inn. Riktig høyde gjør det også lettere å se til det som stekes.

Avtagbar sokkelfront
Hva skjer dersom det siver vann inn under en kjøkkenbenk som står på hel sokkel? Jo, parketten blir ødelagt, sokkelen sveller og du risikerer mugg og vond lukt. Du risikerer å måtte demontere hele kjøkkenbenken. Velg derfor et kjøkken med underskap som står på bein, med avtagbar sokkelfront.

Solide skuffer
Har du små barn i huset, risikerer skuffene å bli benyttet som trapper opp til godisskapet. Med en skjør skuff i plast eller huntonitt, knekker skuffen lett. Sørg derfor for at kjøkkeninnredningen har solide skuffer med stålsider og tykk bunnplate.

Enhetlig materialbruk
Treverk forandrer farge over tid. Skal kjøkkenet forbli fint, må synlige skapdører, overskap og fronter være av samme materiale, i finer eller heltre.

Solide hyller
Tynne hyller i brede overskap vil etter kort tid bue seg under vekten av tunge tallerkenstabler. Velg et kjøkken hvor hyllene i de brede overskapene er laget av minst 19 millimeter tykke sponplater.

Justerbare hyller
Velg et kjøkken som har skap med ferdig boremønster. Med et enkelt håndgrep kan du dermed ta uten hylle og sette den i en annen høyde, slik at alle ting får plass.

Dørhengslene
Dørhengslene får ofte store belastninger og vil bli åpnet og lukket titusenvis av ganger i kjøkkenets levetid. Velg derfor et kjøkken hvor skaphengslene er Clip-hengsler i stål. Disse tåler belastningen uten å bli slarkete.

Ferdige skap
Du kan spare store penger på å velge et kjøkken du selv må montere, men vær oppmerksom på at dette krever stor nøyaktighet for å få et godt resultat. Det kan derfor være verdt å koste på seg et kjøkken hvor skapene er satt sammen maskinelt i produksjonen.

Tenk fremover
De kommunene som ikke har et system for kildesortering av søppel, vil snart få det. Det er derfor lurt å legge til rette for dette i eller ved kjøkkenbenken. Hvilke andre ting vil skje i tiden fremover? Vil det komme nye lover eller regler som vil påvirke kjøkkenet? Hva med familiesituasjonen og familiens livssyklus?

Vil det komme nye medlemmer til eller vil noen flytte for seg selv? Hvilken betydning vil dette få for kjøkkenet og måten du kommer til å bruke kjøkkenet på. Still deg selv disse spørsmålene og ta med deg svarene dine når du skal planlegge ditt drømmekjøkken.

Kilde: Huseiernes Landsforbund