Stash
It's all about the details
It's all about the details

En langhelg i Budapest


Budapest, Ungarns hovedstad, økonomisk, industrielt og kulturelt sentrum. Vi besøkte byen i 2009 og deler private bilder. Byen var opprinnelig to byer på hver side av Donau, Buda og Pest, og byene ble slått sammen i 1873.

Med sin historie og gamle arkitektur er byen spennende å besøke. Bildene viser en brøkdel av det vi opplevde da vi besøkte Ungarn og Budapest. Bevart arkitektur, gamle grotter under det overveldende palasset, parade med et lass soldater og menn på gedigne hester. Besøk i dyrehagen, en tur til kjøpesenter, kjøtt- og grønnsaksmarkedet og hyggelig selskap.


Fra Buda og det overveldende Palasset i den nyere delen Pest.


Er selv veldig glad i farger men setter også stor pris på bilder i sort hvitt


Fra den gamle grotten under slottet. Fascinerende sted.


Gamle innrissinger i en stappmørkt grotte.


Gamle murer er fremdeles bevart.


Besøk i dyreparken – med blandede følelser. Mange triste skjebner. Delfiner, sjiraffer, skillpadder, elefanter, tigre, bøfler, løver og en særdeles stresset hjørn. Sier ikke mer. Det var en stor park.


På taubane på Budasiden opp til slottet.


Fra utsiden av hotellet.

Det er forskjellige teorier angående navnet Budas opprinnelse. Den ene mener at det stammer fra broren til hunerkongen Attila, Bleda, mens den andre teorien går ut på det stammer fra navnet Aquincum (navn fra romertiden som betyr «Overflod av vann»). Dette kobles så mot ordet Voda (slavisk), og utfra dette ble de til Buda. Pest-navnet stammer fra det slaviske ordet «Pjecs», som betyr ovn. Dette navnet ga de byen, til minne om husene der de brente murstein.

Du kan lese mer om Budapest og Ungarns historie hos Wikipedia. Vi hadde en flott langhelg og besøkte flere av de typiske turistfellene i løpet av ferien – turister, tross alt.

Kilde/bilder: Hilde Andersen