Stash
It's all about the details
It's all about the details

Eksotiske grønnsaker

010
Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker har gitt ut et hefte med en bekrivelse av eksotiske grønnsaker du får kjøpt i butikken, med dertil tips om oppskrifter hvor grønnsakene kan benyttes.

Ønsker du å benytte noen av fruktene og grønnsakene så les heftet for oppskrifter. Du kan lese om flere og få detaljert informasjon på www.frukt.no

Lichi
Kommer fra Kina, en av de mest fornemme av alle frukter, og kalles derfor også kjærlighetsfrukten. Den vokser i klaser på 20-30 frukter i trær som kan bli ti meter høye. Selve frukten er valnøttstor og har et sprøtt, rødbrunt, knudret skall, som er lett å plukke av. Fruktkjøttet er hvitt og saftig og omgir en stor, mørk kjerne.
Carambola
Også kjent under navnet stjernefrukt, av den spesielle formen på frukten, som kommer best fram når den skjæres i skiver. Frukten er grønn, men blir mer gyllen når den er moden. Smaken er syrlig-søt mild og ikke særlig aromatisk. Skinnet er voksaktig og skal ikke skrelles av.
Tamarillo
Kalles også tretomat. Frukten har form som et stort egg og farven er mørk tomatrød mot vinrød. Fruktkjøttet er saftig med en syrlig-søt smak som kan minne om en vanlig tomat. Skallet er bittert, derfor anbefales det ofte å skrelle den. Dypp frukten noen sekunder i kokende vann, flå skinnet av, eller skrell den med potetskreller.
Curuba
Minner om en avlang pasjonsfrukt og kalles også bananpasjonsfrukt. Skallet, som er tynt og mykt, er grønt når frukten er umoden og gult når den er moden. Fruktkjøttet er geleaktig, med mørke kjerner som kan spises. Smaken minner om pasjonsfrukt, men er skarpere og mer syrlig, ikke så aromatisk.
Ugli
En krysning mellom grapefrukt, appelsin og klementin. Den vokser nesten bare på Jamaica. Frukten er på størrelse med en grapefrukt, har ujevn form, med grovporet, gulgrønt skall. Den er ganske stygg å se på, men fruktkjøttet er saftig, søtt og aromatisk.
Sharon
Er i nær slekt med kaki og persimon, men i motsetning til de to andre er sharonfrukten helt fri for garvesyre og kan spises selv om den ikke er helt moden. Sharon er på form og størrelse som en tomat, men er gyllegul, med store blad ved stilkefestet. Smaken er søt og fyldig og minner svakt om plommer.
Cherimoya
Vokser vilt i Andesfjellene, dyrkes i USA og middelhavslandene. Frukten er hjerteformet, på størrelse med en appselsin, skallet er grønnbrunt og skjellaktig. Fruktkjøttet er gulhvitt og kremaktig, med store sorte kjerner som ikke kan spises. Smaken minner om jordbær, ananas og banan.
Mangostan
Den har ikke noe til felles med mango, til tross for navnet. Den er heller ikke i slekt med lichi, selv om fruktkjøttet kan minne om lichi både i smak og utseende. Mangostan varierer i størrelse, men har en perfekt rund form. Skallet er mørkt rødbrukt og hardt som tre. Fruktkjøttet er saftig, hvitt og med store kjerner i. Smaken kan minne om fersken, mild og delikat.
Pitahaya
Frukten finnes både gul og rød og kalles også dragefrukt. Frukten er oval og omkring ti cm lang. Den store røde frukten har store skjell med grønne spisser. Den gule ligner mer på en kaktusfiken. Den er først grønn, og blir gul når den er moden. Fruktkjøttet er hvitt, nesten gjennomskinnelig og med masser av spiselige svarte frø. Skallet kan ikke spises, smaken er mild, svakt syrlig og melonlignende.
Physalis
Kalles også kinesisk stikkelsbær fordi smaken minner om modne stikkelsbær. Størrelsen er som kirsebær. Physalis er fjernt i slekt med tomater og poteter. Den lille, gyllengule frukten er gjemt i en papiraktig, gulbeige kapsel og ligner på en kinesisk lykt. Hele frukten spises etter at kapselen er fjernet.
Guava
Frukten varierer i form, farge og størrelse. Den kan være rund som et eple eller spiss som en pære. Skallet, som ikke kan spises, kan være grønt mot det gule og fruktkjøttet grønnlig eller rødlig. Guava er moden når den gir fra seg en kraftig, god duft.
Ingefær
Rotstokken av ingefærplanten, et krydder som har vært brukt tørket, malt eller hel, i kaker, desserter og til sursylting i generasjoner. Ingefær er et meget anvendelig krydder som kombinerer det skarpe og det aromtiske på en fin måte. Krydderet er like brukbart i søte som i salte retter. Det passer like godt til kjøtt som fisk, til salater, til salater og kokte grønnsakretter, som kakekrydder, i iskrem og fromasjer.
Dhudi
På størrelse og form som en stor squash. Fargen på skallet er lyst grønt, fruktkjøttet grønnhvitt, med mange små kjerner i midten. Det er ikke nødvendig å skrelle dhudi, men til mange retter er det en fordel å gjøre det. Smaken er mild, og dhudi passer like godt til fisk som kjøtt, eller sammen med andre grønnsaker.
Chili
Chilien er i samme familie som paprika, men bruksområdet er helt forskjellig. Det skyldes det høye innholdet av capsaicin, stoffet som gir den sterke smaken. Generelt er chili sterkere jo mindre den er
Fenikkel
En gammel plante som vokser vilt rund middelhavslandene og rundt Egeerhavet. Fenikkel er en knoll som vokser over jorda. De kjøttfulle bladstilkene overlapper hverandre og former en fast, lyst grønn og sprø knoll med fjærlignende blad i toppen. Fenikkel smaker utpreget av anis.
Okra
Kalles også gumbo eller lady fingers. Okra er en lang, kantete kapsel med kjøttfulle vegger fylt med frø. Den er kraftig grønn utenpå og hvit inni. Hele kapselen kan spises og smaken er mild.
Bok choy
Kalles også patsoi: begge navn på samme kinesiske bladgrønnsak. Den finnes i flere størrelser, de minste bare ti cm lange, de største blir opptil 20-25 cm lange. Planten har mørkegrønne blad med oppsvulmede gulhvite bladstilker. Hele planten kan brukes. Smaken minner om kinakål, som den også er i slekt med, men den er mer pepperaktig og fyldig.

Kilde/bilder: Frukt.no