Stash
It's all about the details
It's all about the details

Hvordan lære scrapbooking

03
Scrapbooking er en hyggelig og morsom måte å samle ferieminner eller andre begivenhetsrike minner på. Albumet passer eksempelvis godt som gave til stolte besteforeldre, til bryllupsparet, kanskje en eier av ny hund eller katt, eller foreldre.

Scrapbooking egner seg rett og slett for minneverdige stunder. Scrapbooking vil si å lage et personlig fotoalbum. Det er en blanding av et fotoalbum, en dagbok eller minnebok og samtidig et utløp for kreativitet og fingerferdighet. Bruk fantasien, og lag flotte minner av fotografiene du har gjemt i skuffen din.

Scrapbooking har sitt utspring i USA – hvor denne hobbyen er stor. Scrapbooking går ut på å gjøre noe mer ut av albumene dine enn bare å lime inn bilder. Scrapbooking er en blanding av et fotoalbum, en dagbok og minnebok – med ditt helt personlige særpreg. Samtidig får du et utløp for kreativitet som for noen føles som den reneste egenterapi. Målet er å lage et personlig fingeravtrykk som både du, familien og slekten vil ha glede av i mange generasjoner framover!

07

Før du begynner
Det første du bør tenke på, er å finne et tema for siden du vil lage. Temaet kan f.eks. være vinter, jul, bursdag, baby, bryllup, konfirmasjon, høst, vår, sommer, strand, personer, husdyr eller en reise. Her er det bare fantasien som setter grenser.

12Hvis det er første gang du skal lage en side, så kan det være lurt å lage en skisse av hvordan siden din skal se ut. Da er det lettere å vite hvor mange bilder du skal bruke, hvor store de skal være, hvor mye tekst du ønsker, osv.

Bildene
Når du velger bilder, er det viktig å tenke på hva det er du ønsker å fortelle. Velg ut de bildene som  forteller historien best og kvitt deg med de uskarpe bildene.

Vær selektiv når du velger ut bilder. Det ligger en del arbeid i en god scrapbook side og da fortjener siden de beste bildene. For å fokusere på essensen i bildene, kan du klippe de til.

Du kan bruke mønstersakser eller plastikkmaler og tegne mønster etter – eller du kan bruke noe du har i huset.

Teksten
Det viktigste i en scrapbook er teksten. Det er dette som gjør at albumet blir så spesielt. Det spiller ingen rolle hvor flott albumet er; uten teksten blir det bare et pent fotoalbum. Den enkleste måten er å beskrive hvem, hva, hvor og når til et bilde, men hvis du vil gjøre albumet enda mer spesielt, gjør du teksten om til en liten fortelling. Det er det som gjør at albumet ditt blir noe utenom det vanlige.

Det finnes et uttall nettbutikker og firmaer som selger utstyr til scrapbooking. Vi anbefaler at du søker på Google og finner den nettbutikken du foretrekker og ønsker å kjøpe fra. Les også artikkel hos Papirgleder som kan hjelpe deg i gang dersom du ikke har scrappet før.

Kilder: Stash.no, Fotoclick
Bilder: Artikkelbilde Hanne Kjærvik hos Papirgleder, øvrige fra iStockPhoto