Stash
It's all about the details
It's all about the details

Litt om fargenes betydning

Color Guide
Farger påvirker oss i større grad enn det man er klar over. Psykologisk og fysisk. Valg av farger ved innredning av boligen innebærer valg av maling på veggen, bruk av kunst, valg av farge på gardiner, puter og annet stash.

Det krever planlegging om du ønsker at fargene du velger skal komplementere hverandre på en god måte.

Valg av farge i rom
I tillegg er bruk av ulike farger i de forskjellige rommene av betydning for å skape en helhet i interiøret. Ved hjelp av et fargehjul og noen gode tips kan valget ditt kanskje bli enklere: Gult, oransje og rødt er varme farger. Fargene på motsatt side av fargehjulet er grønt, blått og lilla – og de er kalde farger.

Natur, minimalisme eller shabby chic
Bruk av farger vil være avhengig av hvilken stil du velger i hjemmet. Natur innbærer naturlig bruk av naturfarger som grønt og brunt, i ulike nyanser. Shabby chic forbindes ofte med bruk av rosa, grått og innslag av sort.

Ligne Roset : Yang
Rødt
Røde lepper, kirsebær, rødvin, Chilipepper, rød Corvette. Rødt vil alltid skape et intenst og litt ‘frekt’ rom. Rødt er en varm farge som vil sette en spiss på et fargeskjema, virke livlig og vil tiltrekke seg oppmerksomhet.
Frighetto : Landscape
Blått
Blåbær, himmel, havet, safir, turkis, blåmandag, kinesisk porselen. Blått flytter veggene bakover og skaper rom og luft. Blått er assosiert med eleganse, og virker beroligende.
Rolf Benz :
Gult
Solskinn, sitron, bananer, gule roser, løvetann, flammer, solsikker… Hvis du vil ha et rom å føle deg glad i, bør gult være ditt første valg. Gult gjør hjemmet ditt lysere og friskere samtidig som det blir varmere.
Iremøbel : Basic
Grønt
En eng, regnskogen, grønn paprika, peppermynte, agurk, kløver, smaragd.. Grønt assosieres med livet selv, og det er kanskje ikke så rart siden grønt er naturens ‘hovedfarge’. Grønt er en beroligende, frisk og avslappende farge og brukes derfor mye på sykehus.
Offeccto:
Oransje
Aprikoser, solnedgang, clementiner, orientvalmue… Oransje har mye til felles med rødt; den er også en farge som roper på oppmerksomhet. Oransje er fargen for glede, energi og aktivitet, og gir spenning til et rom.
Frighetto: Hopi
Fiolett
Kongelige, fioler, teater, lavendel. Fiolett sies å være den mest mystiske og romantiske fargen. Fiolett kan forekomme i nyanser med samme kjølige effekt som blått, mens de dype purpurfiolette nyansene assosieres med makt, rikdom og følelsesmessig styrke.
Sørlie: Bezigon
Grått
En grå regnværsdag, metall. Regnes for en ‘universalfarge’ fordi den går overens med de fleste andre farger. Grått finnes i utallige nyanser, men kan være vanskelig å velge.
Frighetto : George
Hvitt
Hvit brud, liljer, liljekonvall, hvit som et laken, sykehus… Hvitt kan virke sterilt, luftig eller forfriskende, alt avhengig av hvilke farger du bruker sammen med den. Marineblått og hvitt er ofte sommerfarger, gule og hvite striper brukes ofte på landsted til gardiner, puter og andre ‘sommerfriske’ detaljer.
B&B : Andy
Sort
Natt, “den lille sorte”, mystikk, lær… Sort er den sofistikerte og elegante fargen, ofte omgitt av mystikk. Sort brukes som oftest som ’tilbehørsfarge’ og sjelden på større flater av innlysende grunner.

Kilde: www.hushjemhage.no (nå Klikk.no)
Bilder: Diverse