Stash
It's all about the details
It's all about the details

Nyttige tips om kjøkken

bilde-1
Se deg om i hjemmet ditt, og finn ut hva du ønsker å få ut av din investering i et nytt kjøkken. Skriv en ønskeliste som omfatter de praktiske funksjonene som du alltid har ønsket deg i ditt kjøkken.

Marbodal har laget en sjekkliste som skal hjelpe deg å finne den riktige konbinasjonen for ditt hjem.

• Hvilken farge, hvilket materiale, type dør, håndtak og benkeplate.
• Hvilken komfyr/ovn, platetopp, mikro, vifte, oppvaskmaskin, kjøl/frys.
• Hvor bør spisebordet være (glem ikke husdyret)
• Kjøkkenøy, platetopp/oppvaskbenk i hjørnet, barkjøkken, andre ønsker?
• Hvilket oppvaskbeslag.
• Hvilket gulv, vegg, farge/materiale.

Fakta om huset og kjøkkenet
Ta et bilde av huset og på kjøkkenet i fra alle vinkler. Tegn opp hele kjøkkenet i nøyaktige millimeter. Utgå gjerne i fra en original tegning. Tegn inn hvor avløpet til vasken er og ventilasjonskanalen til vifta finnes.

Tips til kjøkkenplanlegging
Du får mange gode tips i fra våre profesjonelle opplærte kjøkkenselgere hos din forahandler. Se oversikten over hvor din næremeste forhandler er. Ring og bestill tid hos din Marbodal forhandler, slik at dere kan gå igjennom deres ønsker og ideer i ro og fred. Ta med eventuelle foto av kjøkkenet, en målsatt skisse/tegning og din ønskeliste, sjekkliste (blankett for utskrift)

0

Noen planleggingstips

Spiseplassen
Spiseplassen skal være minst 240 cm langt, om bordet er 80 cm bredt.

Arbeidsområde
Arbeidsområdet mellom komfyr og oppvaskbenk bør være min. 80 cm, max. 140 cm.

Oppvaskmaskin
Plasser oppvaskmaskinen slik at den ikke blokkerer arbeidsområdet når døren er åpen. Opphøyd oppvaskemaskin er bekvemt men tar benkeplass i fra deg. Anbefalt høyde er å løfte oppvaskmaskinen 35 cm over gulvet, dette tilsvarer ca 55 cm til nedre kurven. Max 110 cm til øvre kurven. Tenk på at du må ha gulv som skal tåle den ekstra tyngden.

Avlastningsflater
Det er ganske viktig med en avlastningsflate ved siden av kjøl/frys eller en oppbygd stekeovn. Ved siden av kokeplaten behøves det minst 20 cm flate og mint 40 cm om platen avsluttes på enden. En oppvaskbenk med store kummer er alltid godt å ha. Men i små kjøkken er det bedre å prioritere arbeidsflaten/ benkeplassen.

Innredning
Alle dype skap bør ha en uttrekkbar innredning. Benkeskap og høyskap. Vær obs på høye matskap med hel dør på utrekkbar innredning. De blir veldig tunge. Du kan alternativt bruke skuffer og forskjellige bakker og kurver i matskapet for å begrense tyngden. Utstyr kjøkkenet ditt med den kildesorteringen som du har bruk for. Tips: Runde bøtter er enklere å rengjøre enn de firkantete.

bilde-21

Planløsning

Komfyr i hjørnet er en hyggelig løsning men det kan fort bli trangt om det er flere på kjøkket. For å få en fin helhet i hjørnet anbefales integrert komfyr/platetopp, når du ønsker en slik hjørneløsing.

Et Hjørneskap løser mange problemer og du får maksimalt oppbevaringsutnyttelse..

Kjøkkenøy er en veldig stilig løsning, spesielt når man er mange som vil hjelpe til i kjøkkenet. Det bør være 110-120 cm mellom øya og øvrige skap. I nødstilfellet kan man klare 100 cm men ikke mindre for å få et fungerende kjøkken.

  • Tenk på hvordan du kan dra viftekanalen til hetta om du vil ha platetoppen i kjøkkenøya.I åpne løsninger er det vanskeligere å få bort matosen.
  • Kontroller også hvordan det løser seg å evt. flytte avløpsrøret, om du ønsker vask i øya.
  • En kjøkkenøy på hjul uten stekeplater og vann, fungerer kjempebra som et ekstra arbeidsbord, og kan rulles vekk om man vil dekke langbord f.eks.
  • En kjøkkenøy kan også monteres sammen av benkeskap og k-høye overskap.
  • Monter en benkeplate eller annen plate under skapene om kjøkkenøya skal ha synlige hjul eller ben.

Benk og overskap behøver ikke være symetriskt ovenfor hverandre. Dette syntes best på tegningen, men oppfattes ikke like ille i virkeligheten. Avstanden mellom Komfyr – Oppvaskbenk – Kjøl (det så kalte arbeidstriangelet) skal ikke være for langt. Vann og avløp kan oftes flyttes sidelengs uten større inngrep.

Ventilasjon kan også flyttes men jo flere bøyer du får desto større motstand og dermed dårligere kapasitet. Glem ikke å legge inn foringer så dører og skuffer kan åpnes uten å skrape borti håndtak på kjøleskap og ovner, gardinstenger, vinduskarmer og dørkarmer. Tenk på ventilasjon for ovner og kjøl/fryseskap. Følg  installasjonsbeskrivningene.

bilde-3

Kilder/bilder: Marbodal