Stash
It's all about the details
It's all about the details

Learn about colors Kulør.no


Det er ikke alltid lett å finne den perfekte fargen til et rom. Men heldigvis kan det gjøres til en morsom jobb! Det er mye du bør tenke over før du velger farge. Hva slags rom skal fargen være i, hvilken atmosfære ønsker du å skape?

Det beste rådet er å ta seg god tid, prøve seg frem, og gjerne eksperimentere litt. Alt dette kan du gjøre i fargevelgeren fra Kulør. Du kan velge mellom nesten 2000 fargenyanser, og fylle skjermen med en enkelt farge, slik at du får et ordentlig inntrykk av den. Du vil også kunne se noen forslag på farger som stemmer godt overens med den du har valgt.


Visste du forresten at du kan ta med deg en prøve å nær sagt hva som helst, som et stoff eller et foto, og få scannet frem den eksakte fargekoden hos Kulør? Det betyr altså at du kan male kjøkkenet i samme farge som yndlingsjakken din, eller få samme farge på soverommet som på syrinene i hagen.


I artikkelen Bloggernes farger kan du lese hvordan Anette fra bloggen Anetteshus.com fikk laget sin helt egen farge. “Når jeg skulle blande min farge gikk jeg ut ifra allerede “eksisterende farger” i heimen”.

Lys og møbler
Belysningen i rommet påvirker fargen. Mye lys gjør at fargen virker lysere, og omvendt. Mørke møbler gjør at veggfargen virker lysere, mens lyse møbler gjør fargen bak mørkere.

Ta med en farge
Skal veggfargen harmonere med andre farger, kan det være lurt å ta med for eksempel en sofapute eller et foto til Kulør. Da kan vi fastsette fargen du har med, så det blir lettere å finne en veggfarge som matcher.

Ton-i-ton
En fin måte å skape helhet på, er å la ulike elementer i leiligheten som møbler, gardiner og gulvtepper ha samme grunnfarge som veggfargen, bare i ulike nyanser og ulik styrke.


Bildet er fra artikkelen Bloggernes farger og er kalt Konfluens. Bloggen Lycheli.com

Nabofarger og kontrastfarger
Bruk gjerne kontrastfarger eller nabofarger sammen med hovedfargen du har valgt. Kontrastfarger er farger som er maksimalt forskjellige, men som i riktig mengde kan utfylle og fremheve hverandre fint.

På fargesirkelen står kontrastfargene rett ovenfor hverandre, dvs. gult og lilla, blått og oransje, rødt og grønt. Du kan også bruke nabofarger, dvs. farger som står i nærheten av hverandre på fargesirkelen, for å få et fint fargespill med hovedfargen på veggen.

Hva skal males?
Underlaget har også mye å si for resultatet. En tommelfingerregel sier at glatte flater ofte tåler sterkere farger bedre enn for eksempel panel, som gjerne gjør seg best med dusere farger.

Tenk glansgrad
Husk at malingens glansgrad påvirker resultatet. Blank maling gir et helt annet inntrykk enn matt maling. Du kan få en spennende effekt ved å bruke den samme fargen med ulik glans på forskjellige elementer i rommet.

Hjørnetesten
Test malingsfargen i et hjørne, der slår fargene mot hverandre og gir dermed et riktigere inntrykk enn midt på veggen. Test den også et sted hvor den har mye lys rett inn på seg, for eksempel ovenfor et vindu.

Vått og tørt
Husk at fargen forandrer seg mye fra våt til tørr tilstand. I våt maling vil refleksen ta bort mye av kuløren, mens i tørr tilstand synes den bedre. Så vær tålmodig og la prøvestrøket tørke før du bestemmer deg.

Vær objektiv
Hvordan øyet oppfatter en farge, kommer helt an på bakgrunnen vi ser fargen mot. Prøv bare å se den samme fargeprøven mot sort og mot hvit bakgrunn, og se hvordan den forvandler seg. Vær derfor oppmerksom på de andre fargene din nye farge skal matches med.

Kilde/bilder: Hovedbildet er fra Nordsjø, teksten fra Kulør/Ingvild Hemma