Stash
It's all about the details
It's all about the details

Din egen hjemmespa

Relaxing in jacuzzi
For å gi både kroppen og sjelen den behandlingen den fortjener kan du lage din egen hjemmespa. Fordelen med eget spa hjemme er at du selv bestemmer når og hvor lenge du setter av tid til deg selv.

5791293xsmall1Hva er Spa?
Spa er en forkortelse for det latinske uttrykket ”salus per aqua”- helse gjennom vann. I antikken stod budskapet skrevet på marmorvegger i de offentlige romerske badene, og i dag ligger det i alles bevissthet at vann er en kilde til velvære. Noen ganger er det deilig med “time-out”! Hvorfor ikke kombiner stilletid og benytt anledningen til å stelle godt med deg selv samtidig.

Forutsetning
En av de viktigste forutsetningene for en vellykket opplevelse er ro og fred. Om du har familie, sørg for at de er opptatt med noe, lei en DVD til samboeren, legg barna, luft hunden.

Det anbefales å rydde bort de dagligdagse tingene på badet. Fjern støy som er forstyrrende. Gjør deg utilgjengelig for omverdenen, skru av mobiltelefonen. Lukk døren til badet!
4327862xsmall1Slik går du frem
• La stresset bli og forbered deg på tid alene
• Slå av mobilen og redd plass for stilletid
• Rens og peel ansikt og kropp, skyll av
• Masser kroppen med olje tilsatt dufter etter behov
• Legg på ansiktsmaske, ikke glem halsen
• La deg gli ned i et deilig, temperert badekar

Bruk av dufter
Roseblader virker trøstende og oppløftende, appelsinskiver er styrkende for immunforsvar og hud, furunåler er stimulerende og gunstig for luftveiene. Har du i tillegg beroligende musikk og/eller en god bok så tar det forhåpentligvis tankene dine bort fra hverdagens mas og kjas. Kanskje unner du deg et glass vin eller en kald øl.

Ligg i badekaret i ca 30 minutter, vel, så lenge du ønsker! Kos deg og tenk bare positive tanker mens ansiktsmasken tørker. Avslutt med en veksling mellom kaldt og varmt vann, dette øker blodsirkulasjonen og er oppfriskende for både kropp og sjel. Behandlingen skal tilføre huden ny fuktighet og glød, samt virke avslappende for stressede og såre kropper.

5770232xsmall1

Du bestemmer tiden selv
Ditt eget bad er utgangspunktet for en behagelig opplevelse fylt med aromatiske lukter og følelser. Fyll badekaret med avslappende oljer, og alle forutsetninger for en avslappet stund alene, er til stede. Uten badekar? Fortvil ikke: Skjem deg selv bort med en ekstra lang dusj, en kroppsmaske, et dampende fotbad eller en hårkur. Mulighetene er mange.

“Must have” for et hjemmespa
• En naturbørste for fjerning av døde hudceller
• Duftlys og vanlige stearinlys
• Vegetabilske, eteriske kroppsoljer eller kroppsmaske
• Bodyscrub og ansiktsskrubb
• Ansiktsmaske
• Bodylotion
• Tid – ikke minst!

Med dette er alt lagt til rette for et deilig opphold i ditt helt private Spa. Det positive med hjemmespa er at du ikke trenger å forhåndsbestille en time. Det er du selv som setter av tid når det passer deg.

Bruk av farger som stimuli
Ta i bruk farger for å danne den perfekte rammen rundt din egen timeout. Her har vi sakset fra en artikkel publisert hos www.sykavhuset.no

Rød Gir energi og initiativ, virker styrkende og øker varmefølelsen. Stimulerer blodomløp og kroppen generelt. Fjerner tretthet. God mot infeksjoner.
Orange Stimulerer både fysiske og mentale funksjoner og er god for fordøyelsen. Fjerner hemninger. Viktig ved problemer med milten.
Gul Stimulerer mentale funksjoner. Bedrer tenking. God for nervesystemet. Gir godt humør og harmoni. Knyttet til tarm, lever, hud og hormonsystem.
Grønn Gir balanse, virker beroligende og gir fred. Virker fornyende. God mot hodepine og anspenthet. Knyttet til hjerte.
Blå Stimulerer taleevne og kommunikasjon. Virker beroligende og delvis begrensende. God mot søvnløshet, betennelser og smerter.
Indigo Frigjør fra frykt, hemninger, og psykiske lidelser. Gjør fruktbar. God mot øyne, øre, nese og lungesykdommer. Knyttet til syn og hørsel.
Fiolett Virker avslappende og gir ro. Stimulerer intuisjonen. God mot reumatisme, skjelvinger, nyre- og blæresykdommer, og svulster. Knyttet til hypofysen.

Spahoteller i Norge
Helt siden oldtiden har folk søkt lindring og velvære i thermer med varmt vann og mineralholdig vann. De første Spaanleggene har utspring fra Middelhavsområdet. Forskjellige andre typer kurbad fikk en etter hvert også i Mellom – Europa.

De siste ti årene har det dukket opp flere Spa-anlegg i Norge. Spahotell tilbyr et bredt spekter av tjenester som kurbad med ulike typer alger og gytjebad, massasje, og kroppsbehandlinger. Anleggene har ofte egne rekreasjonsavdelinger med ulike typer basseng. Flere av hotellene tilbyr ferdige rekreasjonspakker der massasje og spabehandlinger inngår. Søk på spahotell eller spaanlegg, og du kan velge og vrake mellom etablissementer som er i nærheten av der du befinner deg – Eller du kan reise langt avgårde, for virkelig å slippe det maset og jaget vi ofte utsettes for i hverdagen.

Kilder: sykavhuset.no
Bilder: iStockPhoto