Stash
It's all about the details
It's all about the details

15 hovedgrupper vin

274221_3312
Forfatteren Oz Clarke har utarbeidet en måte for klassifisering av vingrupper, med utgangpunkt i  røde, hvite og blandede druer. Rødvin og hvitvin, champagne, rose, musserende – vin er så mangt.

Du får vindruer med sur, tørr, kraftig, krydder, intens, jordbærlignende smaker, og med eikesmak. Dette har Oz Clarke å si om beskrivelse av vintyper.

Saftige, fruktige rødviner
Forfriskende, lette å bli fortrolig med. Mengder av fruktkarakter sørger for smaksrike, forfriskende rødviner som er ideelle for ren nytelse, både med og uten mat til. Dette er den moderne stilen blant de beste, rimelige rødvinene og de rødviner som er litt dyrere, delikate men rimelige. Her er fruktsmakene de viktigste, og den snerpende garvestoff-tørrheten er nesten fraværende. Delikat, chilensk Merlot viser hva moderne rødvin dreier seg om. Øvrige kan være La Mancha, Navarra, eller Valdepeñas (Spania), Merlot og Zinfandel (California) og Tempranilloer fra f.eks Argentina.

Silkebløte, jordbærlignende rødviner
Milde, parfymeaktige rødviner med mild smak og vellukt av jordbær, bringebær eller kirsebær. De beste gir en silkemyk munn- følelse. Pinot Noir er den klassiske druen. Store Pinot Noir har en silkebløt stofflighet som ingen andre druer kan konkurrere med. Pinot Noirs hjemmebane er Burgund i Frankrike, hvor praktisk talt alle rødvin er laget av Pinot Noir. Etter Burgund kommer den beste Pinot Noir fra California.

Intense, solbærpregede rødviner
Smaksrike rødviner med faste tanniner og tydelig solbærsmak. De er laget enten utelukkende av Cabernet Sauvignon eller blandet med Merlot og andre druer for å forsterke fruktsmaken eller for å gjøre vinen bløtere. Cabernet Sauvignon er druen du bør se etter, de beste fra Bordeaux, med preg av sigar esker og kopiblyant.

Krydrede rødviner med spesielt varm karakter
Tette, hjertevarme, herlig rike fruktsmaker, også som av svart pepper og sjokolade – ideelle for vinterkvelder eller grillfester. Den mest kjente druen heter Syrah (Frankrike) eller Shiraz (Australia). Shiraz fra Australia er vinen du skal prøve. Tett, rik og med et sjokoladepreg, noen ganger med et lite røykpreg, eller også med lærlukt. Syrah fra Rohnedalen er vanligvis litt grovere i stilen og litt røyk- mineralpreget sammenlignet med den Australske krydderstilen. De mest unstige kjøp fra Frankrike er Vins de Pays D’oc, Syrah, Fitou og Minervos. Californisk Zinfandel er krydderpreget og rik når den lages på den kraftigste måten.

Tørsteslukkende, søtsure rødviner
Fascinerende viner med fruktsmak av kirsebær og plommer, og raspende urteaktig karakter. Nesten alle vinene kommer fra Italia, og har en stil som er forskjellig fra den store internasjonale hopen. Den raspende surheten i vinene gjør dem velegnet til biff eller and, men ikke som aperitif. Druene kan være Dolcetto, Sangiovese, Barbera – i viner fra Chanti og i den sjeldne Teroldego.

Delikat rosèvin
Gode rosèviner skal være velduftende og forfriskende, og delikat tørr – ikke klissen og søt. Tørr, jordbær- lignende, kanskje litt urtepreget, og ideell som sommervin. Gode eksempler kommer fra Provence og Navarra. Den beste druetypen til rose er Grenache, som trives godt i Spania og Sør- Frankrike.

Knusktørre, nøytrale hvitviner
Knasende, forfriskende hvitviner som neppe vil sette verden på ende, men kjøl dem ned og sett den ved siden av et fat med skalldyr, og du har den perfekte kombinasjon. Det finnes situasjoner hvor man ikke ønsker å fylle munnen med eik og smak av tropiske frukter. Eksempler: Frascati, Soave, Orvierto, Verdicchio, Lugana, Pinot Grigio, Pinot Bianco og Chardonnay fra Alto Adige.

Grønne, smakskraftige hvitviner
Skarpe, appetittskjerpende viner som du enten elsker eller hater, ofte med smak og lukt av stikkelsbær. Et eksempel er Sauvignon Blanch fra New Zealand. Det beste kjøpet representeres av de tørre, hvite Bordeaux-vinene. Reisling er den andre druen du bør se etter. Ferskenlignende, mineralske og røyk pregede som unge, med et snev av grønne epler og tydelig syrlighet.

Intense, nøtteaktige hvitviner
Rike og saftige hvitviner med subtile nøtte- og havremelsmaker. Vinene er vanligvis lagret på eikefat og har en nild kant og en absolutt tørr kjerne. Eikelagrede Chardonnayer i form av hvit burgunder setter standarden. Ingen av disse vinene er rimelige, og trenger tid for å vise sitt beste. Rimeligere viner som antyder stilen, kan være spanske Chardonnayer fra Navarra og Somontano.

Modne, toastaktige hvitviner
Fremtredende smaksretninger som av fersken, aprikos og tropiske frukter, supplert av vanilje, toast og smør-maltrikhet fra nye eikefat. Delikate, som du raskt faller for og ønsker mer av. Stilen oppsto i Australia, med Chardonnay, men er også standard for de fleste Chardonnay i USA og Sør- Amerika.

Aromatiske hvitviner
Parfymepregede hvitviner som kombinerer eksotisk vellukt med aroma av vårblomster. Velduftende viner med eksotisk og blomster aktig stil. Karakteristisk er Gewürstraminer fra Alsace. Lukten er fulladet med odører av roder, litchi, ansiktskrem og kryddersmak. Nydelig sammen med f.eks. kinesisk mat. Andre eksempler er tørr Muscat, Viogni, Albariño (Spania) Irsai Oliver (Ungarn) og Torontes fra Argentina.

Musserende vin
Bobler som gjør deg glad, får deg til å føle deg klarere og bedre – delikat smak. Smil, du drikker champagne. Champagne distriktet i Nord-Frankrike setter standarden. Nøtteaktig, brødlignende aroma, eplelignende friskhet og små bobler. Ikke kjøp de billigste merkene. Musserende vin fra Australia, California og New Zealand er ofte like bra og vanligvis billigere. Chardonnay, Asti og Pinot Noir fra Italia. Australske musserende røde viner kan være ganske robuste, med pepper og syltetøykarakter.

Gylne, søte hvitviner
Rike, søtlige munnfuller sompasser for eksempel til desserter. Ofte med intens smak av fersken, aprikos eller honning. I Frankrike er de beste søte fra Bordeaux på sitt beste, i Sauternes og i Barsac. Monbazillac, Cerons og Ste-Croix-du-Mont produserer billigere, lettere versjoner. Ungarsk tokaier har en herlig søtsur røykpreget smak, og er av høy kvalitet.

Varmende viner
Søte sterkviner med rik smak, som av rosiner og brunt sukker, ofte også ladet av andre smaker. Portvin, den rike, røde sterkvinen fra Douro-dalen i Portugal er den klassiske vinen. Både i Australia og Sør-Afrika lages interessante portvinslignende viner, det samme på den portugisiske øya Madeira – ingen slår portvin.

Smaksrike sterkviner
Ekte sherry, knusktørre med overraskende sure og nøttepregede smaks-retninger. Det er en smak det tar tid å gjøre seg vant med, men som det er vel verdt å lære seg. Dette dreier seg om de originale sherryer fra Jerez i Sør-Spania. Fino er lys i farge, meget tørr og med en spennende kraftig smak. Manzanilla kan virke mer tørr, og har en herlig surdeiglukt og knitrende syrlighet. Amontillado er mørk og nøtteaktig.

Les intervju med Oz Clarke hos harcourtbooks.com

Kilde: Oz Clarke
Bilde: iStockPhoto