Stash
It's all about the details
It's all about the details

Støp dine egne lys

lys
Varmen og skinnet fra levende lys virker oppmuntrende. Tiden er inne for lys. Hvorfor ikke sette et personlig preg på lysene og støp dine egne lys? Det er både morsomt og kreativt, kanskje er det flere som synes det er moro.

Forming av lys
Lysene kan formes i mange fasonger og farger. Dekorer med mønstre, støp i kopper, skåler eller som lyslykt. Du kan benytte gele eller stearin. Bruk fantasien og hygg deg inne en kald høstkveld. Materialene du trenger får du i hobbyforretninger. Husk veiledning på produktet når du handler.

Det er ofte ulike fremgangsmåter på støpemassene. Sett av tid til støpingen, lysene er ikke ferdig på 1-2-3. Dekk over flaten hvor du skal jobbe. Sørg for at du har ro og god tid. Ikke la barn eller kjæledyr utsettes for mulige uhell mens du holder på. Stearin er varmt og må behandles med omhu.

Stearin er vanskelig å bli kvitt hvis uhellet er ute. Skulle du være uheldig så er bruk av strykejern og en klut å anbefale. Legg kluten mellom tøyet og bruk strykejernets varme til å trekke stearinet bort fra plagget.

>Hvordan støpe lys
• Smelt støpemassen i vannbad til den blir flytende, ca 85 grader
• Tilsett duft om du ønsker det
• Monter veken i støpeformen, hell litt støpemasse i formen slik at veken blir rett
• La formen bli helt avkjølt før du tar ut lyset
• Om lyset ikke vil slippe fra formen legg formen i kjøleskapet i ca 30 minutter

Duftlys
Ønsker du duftlys så kan du tilsette eteriske oljer. Anbefalt dose er 10 dråper per liter lysmasse. Det finnes pesial-produserte oljer til lyslaging i hobbybutikken. Oljen tilsettes når lysmassen er avkjølt til 70 grader.

Veken
For tykk veke i lyset fører ofte til at lyset brenner enten for fort eller for sakte. Her er det lurt å prøve seg fram avhengig av hvor stort stearinlys du skal lage, hvor mye masse du bruker. Om du kjøper stash i en hobbybutikk er det forklart hvordan du definerer hva som er passende. Veke får du i hobbybutikker.

brosteMateriale til støpelys
Bruk oppsamlede rester av stearinlys, hermetikkbokser, Pringle-bokser, avklippede brusflasker, støp rett i små glass, form papir, melkekartonger og alt du ellers måtte finne.
Det er viktig å kunne trekke veken gjennom hele lyset så bruk en form hvor du kan skjære eller kutte hull på bunnen. Bruk en ispinne, nål eller blyant for å holde veken stram.

Ulike typer lys
Det lille utvalget lys fra artikkelbildet er fra Lysbutikken og beskrivelse av de ulike sterinlysformene. Lys støpt i glass (som tåler varme), kjegleformet lys, runde lys, avlange lys, små lys, store lys, høye lys og brede lys.

Ta turen innom en interiørbutikk eller en hobbybutikk for inspirasjon. En liten surf på nettet er også å anbefale. Det finnes mange hobbyrelaterte blogger som gir både nyttige tips og eksempler på støping av lys.

Kilder: Lysbutikken
Bilder: De første fra lysbutikken.no, de sorte fra Broste