Stash
It's all about the details
It's all about the details

Kom i gang med Scrapbooking

05
Hvor skal man begynne? Scrapping kan kreve litt plass. Det er mange elementer i bruk så det kan være lurt å rydde god plass på kjøkkenbordet før man begynner. Sprer du tingene utover bordet får du god oversikt over alle verktøyene og bildene du skal bruke.

Velg bilder med omhu
En av de største utfordringene ved scrapping er å velge ut bildene du skal bruke. Begynn med å være veldig selektiv med grovsorteringen. Bilder med rene bakgrunner er ofte de beste til scrapbookalbumet.

Hvite kanter og forskjellige størrelser
Det kan være lurt å fremkalle bildene både med og uten hvite kanter og i forskjellige størrelser når du skal scrappe. På denne måten kan du lage forskjellig effekter og tilpasse bildene til sidene dine på en enkel måte. Bilder med hvite kanter har allerede en fin innramming som skiller bildet fra dekorbakgrunnen. Dessuten er hvite kanter veldig lekkert på sorte albumsider. Har du fremkalt samme bildet i to forskjellige størrelser kan du lage flotte effekter med å dobbelteksponere bildet ditt. Gjentagelseseffekten gir en flott visuell effekt.

People - ScrapbookingVelg dekorpapir etter bildene
Når du har funnet de bildene du ønsker å bruke er neste steg å velge dekorpapir som skal brukes som bakgrunnspapir. Det er viktig å velge et dekorpapir som matcher bildene dine. Vær oppmerksom på farge og mønsterbruk på dekorpapiret. Et Rosa dekorpapir kan være lekkert, men om bildene er av en gutt er det neppe det beste valget.

Dekorpapir finnes som løse ark og i pakker med flere ark. Kjøper du en pakke hos FotoKnudsen vil alle dekorarkene matche hverandre fargemessig. Det kan være en stor fordel når man setter sammen scrapbookalbumet bestående av flere sider og temaer.

Bruk farget kartong for visuelle effekter
En effektiv og enkel måte å skille ut bildene på er å bruke farget kartong eller ens farget papir. Papiret kan lage en ramme bak bildet og det trenger ikke nødvendigvis dekke hele bildet. Det kan godt brukes som en skyggeffekt. Farget kartong kan også brukes når du ønsker å skrive tekst på scrapbook sidene dine. Du kan selvsagt skrive rett på dekorpapiret men teksten kan ha en tendens til å forsvinne i dekormønsteret og bli vanskelig å lese. Skriv rett på dekorkartongen, klipp ut i ønsket størrelse og lim inn i albumet. Skulle du skrive feil har du ikke ødelagt siden din.

Klipp og tilpass
Tilpassing av bilder, dekorpapir og farget kartong er en viktig del av scrappingen. Til all beskjæring med rette kanter vil en skjæremaskin være et veldig nyttig verktøy. Den skjærer enkelt og presist og er et av de verktøyene som blir mest brukt i scrapping. En spesialsaks er et nyttig verktøy når du skal klippe ting som ikke skal ha helt rette kanter. Den er spesielt egnet til å klippe ut detaljer fra bilder og dekor ark.

En mønstersaks gir store visuelle effekter enten du klipper i bildet eller i dekorpapir eller farget kartong. Mønstersakser finnes i mange forskjellige mønster og det vil være fornuftig å ha flere sakser å velge blant. Du får kjøpt mønstersakser i pakker av flere og enkeltvis.

12

Bruk dekorarket til pynt
Et godt tips er å klippe ut dekorelementer fra et tilsvarende eller matchende dekor ark for så å lime det inn på siden din. Til dette arbeidet er en spesialsaks godt egnet. Dette vil både være dekorativt og gi sidene dine et mer tredimensjonalt preg. Dekorelementene kan gjerne dekke deler av bildene eller tekst feltet.

Prøv før du limer!
Det er viktig å prøve hvordan siden din skal se ut før du begynner å lime elementene fast på siden din. Legg alt slik du vil ha det før du limer det fast. På denne måten er du sikret et pent resultat uten at noen av elementene ikke passer inn eller står feil i forhold til hverandre.

Bruk syrefritt lim
Når du jobber med bilder er det viktig å bruke syrefritt lim. Det skader ikke bildene dine i albumet slik vanlig lim kan gjøre. Det er naturligvis kjedelig og bruke masse tid på å lage en flott scrapbookside for å finne ut at bildene ikke tålte limet og ble ødelagt etter et par år. Spesiallim sørger dessuten for at bildene og dekoren sitter skikkelig fast i albumet selv om du blar mye i det. Mange scrappere foretrekker en limroller. Limrolleren er svært enkel å bruke, du stryker den lett over hjørnene bak på bildet og fester i albumet.

Fotohjørner
Fotohjørner er en dekorativ måte å feste bilder i album på. De finnes i forskjellige mønster og farger og er klebrige på baksiden. De fungerer ved at du fester en i hvert hjørne av bildet ditt og fester i albumet eller på scrapbooksiden din. Enkelt og dekorativt.

Stickers som dekor
Klistermerker finnes i utrolig mange former, farger og størrelser og er en enkel og fin måte å dekorere et album på. Bruk klistermerker som passer temaet for siden din.

Kilde/bilder: FotoKnudsen