Stash
It's all about the details
It's all about the details

Planlegging av konfirmasjon


Våren betyr for mange konfirmasjon. Konfirmasjon kommer fra det latinske ordet “Confirmatio” og betyr stadfestelse, bekreftelse eller styrkelse. Her er tips til hvordan du med enkle knep kan dekke bord, lage invitasjoner, bordkort og sanghefter.

Forberedelse
Du bør velge et tema, og holde fast ved ideen når du skal velge tilbehør. Først da vil resultatet bli bra. Som ellers, et halvveis gjennomført tema gjr seg dårlig og kan fort virke impulsivt og uryddig. Bruk det valgte temaet som motiv på invitasjoner, bordkort og taler. Benytt samme farger på de resterende objektene. Begynn i god tid, da kan du saumfare butikker etter nettopp det du er på jakt etter. God planlegging er et nøkkelord for alle arrangementer.

Hovedpunkter for planlegging
Dato for konfirmasjonen, gjesteliste, utsendelse av innbydelser, sett opp et budsjett, avklar hvor konfirmasjonen skal holdes (bestill eventuelt lokale), avklar menyen og kaker. Husk også ekstra serveringshjelp og kokk dersom dette ikke er med i leieavtale. Bestill fotograf for dagen. Avklar hvem som skal holde tale og lag sanghefter. Innimellom dette skal det altså lages invitasjoner og bordkort.

Valg av tema
Ta utgangspunkt i konfirmantens interesser, og lag morsomme bordkort og innbydelser som illustrerer en hobby. Har du en tenåring i hus som er interessert i dataspill, så kan små dukkekarakterer være morsomme å plassere ved kuverten til gjestene. Er det musikken som verdsettes høyest så kan du for eksempel velge ut de gjeveste og lage bordkort med et bilde av favorittene tilpasset hver enkelt gjest. Velg et tema som hedersgjesten setter pris på!

Borddekking
Fritt frem! Fargevalg bør gjenspeile teamet du har valgt. Populære farger er hvitt, lime og turkis, gjerne kombinert i ulike varianter. Hvit duk blir ofte foretrukket, slik at man står fritt til å bruke fargeglad pynt i øvrig dekorasjon.

Borddekorasjonen bør være lav slik at gjester som sitter overfor hverandre kan se over bordet. Påse at duken ikke henger langt ned på stolsetet, så slipper gjestene å sette seg på den eller dra den med seg når de reiser seg.

Tips til bretting av servietter
Duni har lagt ut masse tips til hvordan du kan brette servietter. Kanskje finner du serviettbretting litt utenom det vanlige. I tillegg har de lagt ut masse flotte bilder med inspirasjon til dekking av festbord.

Bordplassering
Konfirmanten skal sitte slik at hun/ han kan sees av alle gjestene, midt på bordets ene langside. Konfirmanten plasseres mellom mor og far, med mor på sin venstre side, med mannlig fadder ved sin andre side. Far på høyre side, med en kvinnelig fadder ved sin side. Søsken plasseres bortenfor fadderne på hver side.

Veiledning til gjennomføring
Finn et bånd som står til de servietter og lys du ønsker å bruke. Båndet kan gjerne ha litt bredde, da får du mer ut av det. Streng i kanter gjør at båndet holder seg lettere på plass.

Fremgangsmåter
Innbydelser, bordkort, serviettringer og sanghefter er en del av planleggingen. Innbydelsen er et A5-ark i hvit kartong som er brettet på midten. For å skjule endene av båndet, er det limt på et A6-ark i hvit kartong på innsiden. Bordkortet er hvit kartong i A6-størrelse som er klippet ca 5 cm kortere, og brettet på høykant. Serviettringen er hvit kartong som er ca 2 cm bredere enn båndet, og så langt at det sitter fint rundt serviettene. Forsiden til sangheftet er hvit kartong i A4.

For alle produktene gjelder samme fremgangsmåte
• Klipp en bit av båndet som er ca 3 cm lenger enn kartongen du skal lime det på.
• Lim båndet på kartongen på venstre kant, ca 1-2 cm fra.
• Brett endene til baksiden og lim dem fast.
• Sett et klistremerke ”innbydelse” i høyre hjørne på forsiden.
• Serviettringen festes til en ring med stifter.

Til sangheftet kan du printe, eller skrive for hånd, teksten til forsiden. Mange velger å bruke et bilde av konfirmanten. Så limer du på båndet. Arkene i heftet stiftes sammen. Hvis du ønsker å skjule endene, kan du lime et ark kartong på ”innsiden” av forsiden.

Den andre teknikken tar utgangspunkt i en av konfirmantens interesser. Her har vi valgt en som er glad i musikk. Vi har brukt hvit og svart kartong, transparent papir med noter og gullfargede g-nøkler i plast.

Innbydelsen er et A4-ark i hvit kartong som er delt på høykant og brettet. Bordkortet er hvit kartong i A6-størrelse, klippet ca 5 cm kortere, og brettet på høykant. Forsiden til sangheftet er hvit kartong i A4.

  • Klipp striper i svart kartong som er ca 4 cm brede, (ca 3 cm for bordkortet), og litt kortere enn høyden på de forskjellige tingene. Lim det på et lite stykke fra venstre kant. Lim det svarte kant i kant nede, så det blir en hvit stripe øverst på arket.
  • Transparentpapiret skal rives i kantene. Det gjøres ved å holde godt fast en linjal som er lang nok til å dekke hele rivekanten, og rive forsiktig langs linjalen.
  • Transparentpapiret skal være litt kortere enn den svarte kartongen, men litt bredere. Det limes litt skjevt oppå den svarte kartongen nærmere kanten nede enn oppe.
  • Så limes g-nøkkelen på transparentpapiret i øvre venstre hjørne.
  • På innbydelsen settes på et klistremerke ”innbydelse” til slutt i høyre hjørne nede

Vi håper du med disse tipsene har fått noen ideer til hvordan du kan gjennomføre en flott fest, uten at budsjettet blir for stort. Det er mye som skal planlegges, begynn i god tid. Planlegging av konfirmasjon er ikke gjort i en fei! Fant link fra Konfirmasjonsweb til http://www.selskapsshop.no. Der finner du kanskje noe som kan hjelpe deg med gjennomføringen. Tips: planlegg konfirmasjon

Kilde: Konfirmasjonsweb, Hobbyassistenten. Bildene av festbord er fra Duni