Stash
It's all about the details
It's all about the details

Kort om gourmetsopp

Portobello & Crimini
Sett smak på maten med sopp som tilbehør, eller lag egne soppretter. Du kjøper gourmetsopp i dagligvarebutikken. De eksotiske soppene har ikke lang historie her til lands, sopp er mer enn kantareller og sjampinjong.

Dyr eller plante?
Soppene tilhører verken dyreriket eller planteriket. Etter hvert som soppens hemmeligheter ble avslørt, fant ekspertisen ut at den fortjente sitt eget rike, soppriket! Soppen har lite til felles med plantene eller dyrene. Plantene kan, med sitt klorofyll, produsere sin egen næring ved hjelp av sollys, vann og karbondioksid. Denne fotosyntesen er grunnlaget for alt liv på jorden. Men der kommer soppen sørgelig til kort.

Soppen har ikke klorofyll. Den kan ikke produsere annet enn seg selv, og kan i hvert fall ikke lage sin egen næring. Men det betyr ikke at soppen er overflødig i naturen. Soppen har viktige oppgaver. Hvilke oppgaver, avhenger av hvordan de utnytter andre organismer for å skaffe seg næring.
shiitake
Shiitake
Soppen er opprinnelig fra japansk matkultur, og er blitt en av de mest dyrkede soppene i verden. Shiitake har hatt en voldsom økning i Vesten de siste årene. Soppen er mer aromatisk enn mange andre sopptyper, og har en helt særegen smak. Japanerne bruker den også til Shiitake vin, Shiitake øl og Shiitake kake. Ernæringsmessig rik på protein og en god vitaminkilde. Soppen har få kalorier og lite fett.
konge
Kongeøsterssopp
Formen, teksturen og smaken stiller kongeøsterssoppen i en særklasse.Soppen vokser langsomt og er derfor også langt vanskeligere å dyrke. Teksturen er fast uten å være fibrete, og det meste av stilken har en fin konsistens som minner om steinsopp. Smaken er vanskelig å definere, men meget behagelig. Soppen eggner seg kanskje best til steking i strimler, skiver eller i småbiter som garneres på tallerkenen. Soppen er dyrket på sagmugg, flis og kli.
pompom
Pom Pom Blanc
Dette er en meget spesiell sopp, Pom Pom er nemlig helt dekket av små pigger. Størrelsen varierer fra golfball- til håndballstørrelse. Soppen tilberedes ved å skjære den i skiver og fritere den på forholdsvis sterk varme. Friteres i en lett olje, gjerne med litt hvitløk og mandler. Dersom du tilsetter litt smør mot slutten av stekingen, får du frem hummersmaken i denne spesielle soppen.
flamingo
Flamingoøsterssopp
En tropisk østerssopp med slående, naturlig farge. Den er fast og fin i teksturen, og mister fort fargen ved lagring. Mye av fargen forsvinner også under steking, men den skiller seg fortsatt ut når den stekes sammen med annen østerssopp ved en gulaktig farge. Soppen kan brukes rå som et innslag i salater. Alle østerssoppene er spesielt egnet til stuing og suppe. Som de andre østerssoppene er den rik på smak, proteinrik og uten fett.
sitronosters
Sitronøsterssopp
Soppen er mer anis- eller nøtteaktig i smaken enn den “vanlige” lysebrune østerssoppen. Også denne soppen har en helt naturlig farge. Den er skstremt skjør i kantene og tørker fort ut. Dagsferskhet og kort transport er en forutsetning for å kunne nyte soppen. Lett fritert egner de individuelle trompentene seg ypperlig til å anrettes på hovedrettstallerkenen. Soppen er proteinrik og uten fett.

Kilde: Den blinde ku