Stash
It's all about the details
It's all about the details

Alternative gulv, vinyl, fliser, gummi

bilde-22
Trenger gulvene i boligen din en liten ansiktsløftning, eller er du rett og slett lei av å skrubbe fuger på badet? Vi gir deg inspirasjon til ulike gulvløsninger som gjør renholdningen lettere.

Noen alternativer krever spesielle og nøye forberedte gulvunderlag, noe kan brukes i alle rom, andre løsninger er ikke egnet i alle rom. Liker du farger, kan du boltre deg i fargeglade ruller av vinyl eller gummi. De gamle og kjente materialene er kommet i nye utgivelser den senere tiden. Gulvløsninger som kork og vegg- til veggtepper er ikke hva det en gang var! Forbrukerne legger større vekt på egenskapene til produktene. De skal stå i samsvar med behovet, at det ser bra ut er ikke et argument alene lenger.

Vinyl
Det er utviklet nye produksjonsteknikker som gjør at vinyl gir et realistisk utseende av ulike naturmaterialer, som skifer, stein og tre. Variasjonsmulighetene er enorme, det er nesten ingen begrensninger på utseende. Om du ønsker sterke farger, striper, ruter, blomster eller metall så må dette være et produkt du bør vurdere. Leveres i fliser, staver eller på rull. Vinyl krever dessuten intet vedlikehold. Vurderer du vinyl er det verdt og merke seg at det fins to typer.

Heterogene vinylgulv for private hjem. Dette fordi vinylen er bygger opp av flere sjikt slik at gulvet blir mykere og tykkere. Homogene gulv er mest brukt i offentlige rom. Dette fordi den er tynnere og dermed hardere.

bilde-12

Linoleum
Et naturprodukt som oppfattes som varmt og behagelig å gå på. Slitestyrken på gulvet er nesten uendelig. I dag kan du designe ditt eget gulv. Linoleumen leveres som staver eller som fliser du selv kan legge på en veldig enkel måte. Til daglig holder det med vasking med en fuktig klut. Skulle gulvet bli trået kan du tilsette en vaskevoks i vannet.

Gummi
Spesialankommet for de designbevisste. Mykt, slitesterkt, lyddempende og vannavstøtende. Samt at gummi er et naturmateriale med mange like egenskaper som vinyl. Ikke nok med at materialet har de fleste egenskaper vi kan ønske av et gulv, det er også lekkert å se på. Strukturen er annerledes, fargene er intense. Ønsker du et ekstra blankt gulv behandler du det med en polish.

bilde-32

Foto: Polyflor

Malte tregulv
Er på full fart tilbake. Skal du male bør du benytte deg av en gulvmaling, de har større slitasjestyrke. Skal du dekorere gulvet med striper eller annet mønster kan du male med vanlig interiørmaling. Husk å lakke gulvet med minst to strøk. Liker du det litt røffere kan du pusse ned malingen på tilfeldig valgte steder. Med litt tålmodighet vil dette skape et ” antikt look” resultatet. Renholdet er enkelt, støvsug eller bruk en tørrmopp.

bilde-4

Mosaikk
Finnes i små firkanter, kvadrater, sirkler, glass, matt og blank. Med eller uten struktur, og i mange farger. Når du skal legge mosaikk på gulvet er det viktig at du kjøper typen for gulv. Disse er av en annen kvalitet enn de til vegg. Spesielt artige er mosaikkflisene utformet som sirkler. Vaskingen av alle de små fugene bør du ta høyde for.

Kork
Enda et naturprodukt med gode egenskaper som lyddempende og varmeisolerende mot kulde. De fleste gulvene leveres med en lakkert overflate eller trukket med et tynt lag vinyl. Dette for at gulvet skal holde seg og tåle røff behandling. De gamle korkflisene er et kjent fenomen for mange. Produsentene har i denne omgang tatt korken ett steg videre. Men om du ønsker kan du få den originale fargen samt titalls av nye farger og strukturer. Gulvet støvsuges eller tørkes over med en tørrmopp ved behov.

Tepper
Tepper er på full fart inn igjen. Teppet gir oss en mykhet og lunhet som ingen andre materialer kan gi. Heldigvis finnes det andre alternativer enn dype luv, og gjerne i fargene babyrosa eller hvite. En nyhet er teppefliser med kort luv, kort hårede fliser i utallige farger.

Teppefilser er praktiske, de kan løftes ut av plassen sin og vaskes under springen dersom du søler på teppet. Med disse flisene kan du tillate deg og bruke dem på angitte plasser, og ikke nødvendigvis fra vegg-til-vegg. Det er viktig at du velger teppe etter behov. Om du overser denne regelen vil teppet garantert oppleves som alt annet enn til nytte og kos. Støvsuging kreves. Teppet bør også gjennomgå en rens minst en gang i året.

Kilder: Tarkett, Polyflor, www.ifi.no (heftet, 01/2005 kan bestilles i sin helhet hos ifi.no)