Stash
It's all about the details
It's all about the details

How to plan spaces of light


Du skal kunne trylle med lys. Det skaper intimitet i et rom. Med dårlig eller feil lyssetting kan hele rom ødelegges og riktig bruk av lyskilder avgjør om rommet fungerer. Lys skal skape stemning og være funksjonelt.

Lys kan brukes for å skape fasinerende effekter. Målsettingen er å bruke lys slik at hjemmet kommer til sin fulle rett.

Riktig lys skaper trivsel og velvære
Humør, trivsel og prestasjonsevne er avhengig av lyset, det er lyset som gir omgivelsene våre form, farge, atmosfære og karakter. Derfor er lyset mer enn bare praktisk, for at vi skal kunne orientere oss og utnytte de mørke timene av døgnet.

Det beste verktøyet du har er imidlertid dine egne følelser. Det lyset du trives i vil sannsynligvis andre med samme kulturbakgrunn også foretrekke. Lyskulturen er forskjellig i Nord-Europa og for eksempel Sør-Europa. På våre breddegrader liker vi varmt lys som skaper hygge, mens mennesker lenger sør foretrekker lys som minner mer om lyset utendørs.

Se deg omkring!
Hvordan oppfattes rommet? Hva vil du fremheve? Hvilke funksjoner har rommet? Det finnes to ulike lyssettinger: lys for funksjon og lys som dekorasjon. Begge disse er viktige for å skape den rette settingen og stemningen i et hjem. En generell regel er å ha mange ulike lyspunkter. Lyskilder i taket er et godt utgangspunkt for praktisk belysning. Helst bør lamper kunne vris. På den måten kan du selv velge fokusområder.

Lysende ideer
• Belys ulike deler eller detaljer med spotlight
• Plasser en sterk lyskilde innerst i et rom
• På denne måten leder du oppmerksomheten og menneskene inn i rommet
• For å øke inntrykk av takhøyde skal du ha lyskilder som lyser direkte mot taket
• Invester i en dimmer slik at du raskt og enkelt kan forandre stemningen
• Gjem gjerne lamper bak møbler slik at de lyser på veggen, uplights
• I et stort rom kan du gjerne markere hvert hjørne med lys
• Installer spotlights i bokhyller, garderober og vitrineskap
• Glem ikke at levende lys er den beste kilden for å skape stemning

Kjøkken
Du trenger godt arbeidslys over benker, komfyr og kjøkkenøy. Lysrør sprer en jevn lysstråle over en stor flate. Halogenlys er skarpt og konsentrert og lyser rett nedover. Rengjøring krever godt lys fra et takarmatur eller innfelt takbelysning, som gir et jevnt og behagelig allmennlys. Vær oppmerksom på at innfelt takbelysning tar plass i innertaket og skal monteres av profesjonelle elektrikere.

Belysning på badet
Ikke glem at dette er rommet som gir deg starten på dagen. Lyset bør ikke være for sterkt. Det ideelle er å ha en dimmer på lysene i rommet, det gir deg valgmuligheter med hensyn til ulike behov i rommet. Om morgenen er det godt med mykt lys, når sminken skal legges er det greit med sterkere lys. Spotlighter eller belysning over eller ved siden av speilet er anbefalt.

Entre og trapperom
Her bør du velge en god belysning som gir naturliglys. Bruk gjerne en lyskilde i taket som sprer lyset godt. I en trapp eller gulvet i gangen kan du bruke uplights. Artige alternativer er lys som sitter i veggen ved hvert trappetrinn. Dette er også praktisk av hensyn til vandring i mørket om kvelden.

Stuen
Stua har mange lysbehov som skal dekkes, for eksempel: leselys, tv-lys, besøkslys og vaskelys. Hyggelig lys får du ved bruk av vanlig matte – eller klare lyspærer i tak – og stållamper. Lampetter og småbordslamper kan utstyres med mignon-, krone- eller illum pærer. Ønsker du en fin og indirekte lyseffekt uten å blende kan du bruke skjulte lysrør i vinduene. Lyset over spisebordet bør tilpasses formen på bordet, og en senkbar pendellampe er en fordel, bl.a. fordi spisebordet ofte brukes til mange forskjellige aktiviteter.

Soverommet
På soverommet er det behov både for individuelt leselys og generell belysning. Godt leselys er fleksibelt og lyser på et begrenset område, så du kan lese uten å forstyrre partneren. Generelt lys er nødvendig for blant annet å se forskjell på fargene på klærne i skapet. Spot belysning over skapet kan være praktisk. Det går an å bruke uplights eller skjermede lamper som gir et mykt og indirekte lys.

Arbeidsplassen
Du bør unngå at du selv skygger for lyset når du jobber. Lyset skal komme fra motsatt side av hånden du skriver med. God allmennbelysning er viktig, og kraftigere lys over arbeidsplassen, for eksempel en nedsenkbar lysrørlist eller skrivebordslampe. I tillegg kan du ha halogenspots for å lyse opp detaljer som bokhyller etc.

Kilder/bilder: Stash.no, Google