Stash
It's all about the details
It's all about the details

Designeren Philippe Starck

11
Philippe Starck ble født i Paris i 1949. Faren, som var flydesigner, inspirerte tidlig Starck til å skape ting. Philippe husker å ha tilbrakt utallige timer under farens tegnebord. Her drev han med ulike former for skapende arbeid. Han elsket å skru fra hverandre ting for så å sette de sammen igjen.

I dag er Philippe Starck en av verdens mest kjente designere. Prosjektet som gjorde ham kjent, var innredningen av den lille Pariserkafeen Cafe Costes nær Pompidousenteret. Starck designet alle møblene til denne kafeen, blant annet en stol med tre bein. Stolen har siden over hele verden blitt et symbol på moderne design.

W.W-stolen fra 1990 er også trebeint. Den minner mer om en skulptur enn en stol. De tre beina vokser som greiner ut fra setet. Starck designet denne stolen til den tyske filmregissøren Wim Wenders, derfor navnet W.W.

ww-chair
Bilde: Barstolen WW

Også andre av Starcks gjenstander ser ut som skulpturer. Sitronpressen han laget for Alessi er et godt eksempel på en slik gjenstand. Den kan minne om en rakett. Ser du andre ting den ligner på? I tillegg til å jobbe som industri- og møbeldesigner, arbeider også Philipe Starck som arkitekt.

Louis Ghost chair
Bilde: Chost chair

Han har nådd så langt som det nok er mulig som designer. Den 55-årige eksentriske franskmannen Philippe Starck har hatt rockestjernestatus siden han slo gjennom med sin humoristiske design på 80-tallet og opplevde en glamorøs storhetstid frem til begynnelsen av 90-tallet.

Mange kjenner Starcks stolklassiker Costes, sitruspresseren Juicy Salif (for Alessi, 1990) og krakken W.W. Stool (for Vitra, 1990). Starck jobber fortsatt for noen av verdens mest maktfulle designfirmaer – Puma, Kartell og Samsonite, for bare å nevne noen.

cafe costes
Bilde: Cafe Costes, Paris

Han har vært en av Alessis designere gjennom mange år, og hans sitronpresse har nærmest blitt et designikon. Hans enorme produksjon spenner fra store bygg og hotell- og restaurantinnredninger til de minste designoppgaver som tannbørster, klokker og pastaskruer.

stolen eros
Bilde: Stolen Eros

Starck fikk stor oppmerksomhet da han fikk i oppdrag å rehabilitere Elysées-palasset for president Mitterand i 1982. Det store gjennombruddet kom likevel med innredningen av den lille pariserkafeen Cafe Costes like ved Pompidousenteret. Den trebente kaféstolen ble raskt et symbol på moderne design verden over, og er benyttet i utallige prosjekter siden.

picture-3

Kilde: Bo Bedre Danmark, Arkitektnytt