Stash
It's all about the details
It's all about the details

Tips for planlegging av kjøkken


Planlegger du nytt kjøkken? Det er mange elementer som skal vurderes for å få et funksjonelt kjøkken som dekker hele husstandens behov. Her følger en sjekkliste, ting som bør vurderes og tips til hva som er viktig ved belysning og riktig plassering slik at kjøkkenet følger arbeidsflyten.

SJEKKLISTE
Uavhengig om du skal pusse opp ditt eksisterende kjøkken eller bygge et nytt, så bør du starte planleggingsprosessen ved å evaluere det kjøkkenet du har i dag. Hva er bra og hva er dårlig? Disse punktene kan være et godt utgangspunkt for evalueringen:

Følgende bør vurderes
• Hva fungerer godt i dag?
• Hva vil du ha annerledes i ditt nye kjøkken?
• Er det behov for mer plass?
• Har du hvitevarer som skal brukes? Hvis ja, husk å ta mål.
• Hvor mye lagerplass har du bruk for?
• Hvor stor kjøle- og frysekapasitet vil du ha?
• Vil de frittstående komfyr, eller skal ovn og kokeplate bygges inn?
• Skal kjøleskap og oppvaskmaskin være integrert?
• Skal andre kjøkkenmaskiner bygges inn?
• Hvem i familien lager mest mat?
• Skal det være plass til flere kokker samtidig?
• Skal rommet ha andre funksjoner?
• Skal rommet ha spiseplass, og i så fall for hvor mange?
• Skal husgeråd synes eller gjemmes bort?
• Hva skal det koste?
• Sørg for skikkelig lys

Belysning på kjøkkenet
Nok og riktig lys til arbeidet er avgjørende for et godt og funksjonelt kjøkken. Sørg for at du har en generell god belysning og benytt effektbelysning for å fremhever farger på veggen eller et fint skap, bord eller lignende. Ta hensyn til hvor du pleier å arbeide og hvor du ønsker å sitte og kose deg når du velger lyskilder. Bruk gjerne lampe med dimmer for å kunne velge mellom kraftig arbeidslys og mindre, mer stemningsskapende lys.

Utnytt plassen
Vi har vi stadig flere kjøkkenmaskiner fremme og mer pynt på kjøkkenet enn før, så det er viktig å sørge for at du har nok benkeplass. Prøv å lag en lengst mulig ubrutt arbeidsbenk, plasser høye skap for seg, og bruk overskap som går helt til taket for å få ekstra lagringsplass til kjøkkenutstyret som ikke brukes så ofte. Det gjør også at du slipper du å tørke støv så ofte. Høye sokler kan byttes ut med skuffer.

La innredningen følge arbeidsoperasjonene!
Kjøkkenet skal være funksjonelt og lett å jobbe på. F.eks. bør du ha en vask like ved oppvaskmaskinen, og skapene med kopper, tallerkener, bestikk og lignende bør stå i nærheten. Det er lettest å plassere avtrekket når komfyren står ved en yttervegg. Men du kan også senke himlingen, slik at røret til avtrekkssystemet legges i taket. Ideelt sett bør ovnen ha benkeplass på hver side av seg, gjerne av materiale som tåler varme, for eksempel en skiferplate. Du kan da sette fra deg gryter mens du lager mat.

picture4

SJEKKLISTE FOR PLANLEGGING
Benytt gjerne Anita Nordli Johnsen (Huseiernes Landsforbund) sine 12 råd til den som skal velge kjøkken, som en sjekkliste i denne sammenheng.

Kjøleskapet
Det skal være god benkeplass ved siden av kjøleskapet. Da har du et sted å plassere matvarene som skal inn eller ut av kjøleskapet.

Fritt fram
Veien mellom kokeplassen og vaskeplassen, de to mest brukte plassene på kjøkkenet, bør være kort og uten hindringer. Veien må ikke krysse familiens “ferdselsårer”.

Oppvaskmaskinen
Bør plasseres rett til høyre for kjøkkenvasken (omvendt hvis du er venstrehendt). Da kan du skylle av tallerknene og sette dem i maskinen i en bevegelse.

Varme gryter
Sørg for god avlastningsplass på hver side av komfyren og kokeplassen, helst 60 centimeter. På avlastningsplassen for varme gryter anbefales granitt, stålrist eller lignende.

Stekeovnen
Stekeovn og mikrobølgeovn kan med fordel plasseres så høyt at du unngår å bøye deg når noe skal tas ut eller settes inn. Riktig høyde gjør det også lettere å se til det som stekes.

Avtagbar sokkelfront
Hva skjer dersom det siver vann inn under en kjøkkenbenk som står på hel sokkel? Jo, parketten blir ødelagt, sokkelen sveller og du risikerer mugg og vond lukt. Du risikerer å måtte demontere hele kjøkkenbenken. Velg derfor et kjøkken med underskap som står på bein, med avtagbar sokkelfront.

Solide skuffer
Har du små barn i huset, risikerer skuffene å bli benyttet som trapper opp til godisskapet. Med en skjør skuff i plast eller huntonitt, knekker skuffen lett. Sørg derfor for at kjøkkeninnredningen har solide skuffer med stålsider og tykk bunnplate.

Enhetlig materialbruk
Treverk forandrer farge over tid. Skal kjøkkenet forbli fint, må synlige skapdører, overskap og fronter være av samme materiale, i finer eller heltre.

Solide hyller
Tynne hyller i brede overskap vil etter kort tid bue seg under vekten av tunge tallerkenstabler. Velg et kjøkken hvor hyllene i de brede overskapene er laget av minst 19 millimeter tykke sponplater.

Justerbare hyller
Velg et kjøkken som har skap med ferdig boremønster. Med et enkelt håndgrep kan du dermed ta uten hylle og sette den i en annen høyde, slik at alle ting får plass.

Dørhengslene
Dørhengslene får ofte store belastninger og vil bli åpnet og lukket titusenvis av ganger i kjøkkenets levetid. Velg derfor et kjøkken hvor skaphengslene er Clip-hengsler i stål. Disse tåler belastningen uten å bli slarkete.

Ferdige skap
Du kan spare store penger på å velge et kjøkken du selv må montere, men vær oppmerksom på at dette krever stor nøyaktighet for å få et godt resultat. Det kan derfor være verdt å koste på seg et kjøkken hvor skapene er satt sammen maskinelt i produksjonen.

Tenk fremover
De kommunene som ikke har et system for kildesortering av søppel, vil snart få det. Det er derfor lurt å legge til rette for dette i eller ved kjøkkenbenken. Hvilke andre ting vil skje i tiden fremover? Vil det komme nye lover eller regler som vil påvirke kjøkkenet? Hva med familiesituasjonen og familiens livssyklus?

Vil det komme nye medlemmer til eller vil noen flytte for seg selv? Hvilken betydning vil dette få for kjøkkenet og måten du kommer til å bruke kjøkkenet på. Still deg selv disse spørsmålene og ta med deg svarene dine når du skal planlegge ditt drømmekjøkken.

Lykke til med ditt nye kjøkken! Alle bilder i artikkelen er fra Norema.no

picture6