Stash
It's all about the details
It's all about the details

Hvorfor feires egentlig advent

0
Adventstiden omfatter de fire søndagene før julaften. Den første søndagen i advent markerer ikke bare inngangen til adventsfeiringen, men også begynnelsen på kirkeåret. Tradisjonene med adventsstake med fire lys og adventskalender er begge av forholdsvis ny dato.

Adventfeiringens opprinnelse
Å tenne lys i denne mørketida gir en egen atmosfære. Skikken med adventslys kom i bruk ca. år 1000. De brennende lys i kirken symboliserer Kristi nærvær, og de fire lysene forteller oss at vi nærmer oss ham som kalte seg selv verdens lys.

obp04Selve navnet advent kommer av det latinske “Adventus Domino” som betyr Herrens “ankomst” eller “komme”. Det er sagt om advent at denne tida før jul skal hjelpe oss til ”å gjøre julens innhold dypere”. Vi merker oss at advent har botens farge, fiolett. Noen har sagt at det forteller oss om lavmælt forventning og stille glede.

Fakta om advent
Adventstiden har et dobbelt særpreg: Den er en forberedelse til julehøytiden, da Guds Sønns første komme til menneskene feires. Dessuten skal minnet om dette komme lede våre tanker forventningsfullt mot Jesu gjenkomst ved tidenes ende. Begge årsakene gjør advent til en tid fylt av hengiven og glad forventning. I dag varer adventstiden fra den søndag som faller på, eller nærmest, 30. november, og varer frem til julenatt – natten til 25. desember.

Adventskalender
Den første adventskalenderen ble laget i Tyskland i 1820-årene. Skikken med å tenne ett lys for hver søndag kommer sannsynligvis fra en preken den svenske erkebispen Nathan Søderblom, holdt i Paris i 1886. Det å tenne lys i adventsstaken ble vanlig hos oss mot slutten av 1800-tallet.

Mens man venter…..
Lag en hyggelig julekalender eller en dekorativ adventstake. Lag en liste over alle oppgavene du skal utføre, dette gjør deg automatisk mer bevisst på tid og ting du skal ha klart. Adventstiden skal være fylt av varme,  hygge og glede.

Julekalender er ikke bare forbeholdt de små barna, de voksne kan ha like mye gøy med dette. Den enkleste varianten er sjokoladekalender. Men er du en av de som liker å gjøre ting selv kan du kreere din egen julekalender.

4713018XSmallPakkekalender
Kjøp filt og lag 24 små poser som du monterer på en kartong eller har hengende i snører. Bruk samme farge eller varier for fargerik dekorasjon. Kalenderen plasseres der du ønsker, men pass på at det er mulig å komme til pakkene. Innholdet i pakkene tilpasses gjerne lommeboken. Overrask med “visdomsord”, fyll posene med presanger eller skjokolade.

Appelsin
Nelliklukten hører julen til. Den rimeligste advendskalenderen er å bruke en appelsin med nellikspiker. Sett inn 24 nellikspikere, og ta ut en for hver dag.

Adventskrans
I tradisjonen tro skal du ha fire lilla lys. Et lys for hver uke i ventetiden. Her får du noen ideer om du ønsker å lage en selv.

65089666Barkrans
En grønn barkrans får du kjøpt i blomsterforretning eller du kan lage din egen barkrans. Da bør du bruke en halmkrans som basis. Lag små buketter med grønt granbar og snurr så ståltråd rundt bukettene. Stikk ståltråden helt igjennom halmen, og så fester du bukettene på undersiden.

For å feste lys må du ha lysholdere som stikkes godt ned i kransenog de får du kjøpt i hobbybutikk. Etter at du har plassert lysene er kransen klar for pynt.

Som pynt kan du bruke sløyfer, levende eller tørkede blomster, kongler, små figurer du kjøper i hobbybutikken eller  julekuler. Et annet dekorativt alternativ er å kun bruke sløyfebånd som du snurrer rundt hele kransen.

Lysglede
Bruk et serveringsfat, gjerne i grov struktur. Sett fire kubbelys på fatet. Bruk mose som dekke om du ikke ønsker å vise fatet. Vikletråd (fåes hos blomsterforhandlere) kan du tvinne rundt lys og fat. Pyntes med det du måtte ha for hånden eller har kjøpt for anledningen.

7410706XSmallAdventslysene av Inger Hagerup

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede. Det står og skinner for seg selv, og oss som er tilstede. Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede.

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede. De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede. Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede.

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede. De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede. Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede.

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned for lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred på denne lille jord der menneskene bor.

Kilde/bilder: Stash.no/iStockPhoto