Stash
It's all about the details
It's all about the details

Architect Sverre Fehn, RIP

bilde-27
Sverre Fehn ble født 14.08.1924 i Kongsberg. Han sovnet stille inn mandag kveld 23.02.2009. Sverre Fehn er av mange betraktet som en av de mest anerkjente norske arkitektene både i Norge og i utlandet. Han har tegnet en rekke kjente bygg både i inn- og utland, og har mottatt en rekke store priser for sine arbeider.

Fehn ble utdannet arkitekt ved Statens arkitektkurs i Oslo i 1949 og ble tidlig preget av læreren sin, Arne Korsmo. I 1952-53 holdt han til i Marokko, og året etter studerte han hos den franske arkitekten Jean Prouvé i Paris. Der ble han også kjent med Le Corbusiers arbeid. I 1952 dannet han og Arne Korsmo sammen med syv andre unge arkitekter i gruppen PAGON, som gikk inn for ny, modernistisk arkitektur. Gjennombruddet sitt fikk Fehn sammen med Geir Grung i 1955 med det modernistiske Økern Aldershjem. Fehn drev arkitektpraksis i Oslo og var professor ved Arkitekthøyskolen fra 1971 til han gikk av med pensjon i 1995.

I 2008 tegnet Fehn den nordiske paviljongen i Venezias Biennalepark, Giardini, til den 11. arkitekturbiennalen. Den rommer en utstilling av Fehns egen arkitektur.

Se bildespesial fra Aftenposten med et utvalg bygninger.

Kilder/bilde: Wikipedia