Stash
It's all about the details
It's all about the details

Optimalt på liten balkong

018
Tid for forberedelse til utesesongen. Med terrasse, balkong eller altan, så er det alltid noe som trenger oppmerksomhet. Terrassegulv skal vaskes og kanskje slipes, utemøbler trenger en vask og kanskje et strøk olje.

Utemøbler i plast
Vi har sett på ’tilnærmet’ vedlikeholdsfrie utemøbler i plast. Et snarlig besøk hos Euklides på nett, og vi fant plaststoler for enhver. Dette er kun et lite utvalg, så besøk Euklides på nett, og få stolene levert før sesongen starter. Det er selvfølgelig også tilhørende bord til mange av stolmodellene. Noen kan stables, andre klappes sammen, som jo er praktisk om du har liten plass. Vi tar forbehold om prisjustering.

easy-magis-755
air-magis-716flick-magis-1293
Easy (Magis) , Air (Magis), Flickr (Magis)

moon-gaber-893
futura-gaber-907
compact-gaber-716
Moon (Gaber), Futura (Gaber), Compact (Gaber)

toy-driade-1104
lamarie-kartell-1576
leaf-arper-2683
Toy (Driade), La Marie (Kartell), Reaf (Arper)

Puss opp plastmøbler
Etter noen års bruk kan plastmøbler virke skitne og grå, spesielt om de er hvite. Vanlig vask får ikke bort dette, men en spesiell plastfornyer klarer det. Det er først og fremst sollyset som bryter ned plastmøblene. Den sterke vår- og sommersola gjør plastoverflatene porete og ru, særlig når sola får samarbeide med nedbør og vind. www.ifi.no

Frisk opp malte hagemøbler
Hold den malte hagebenken pen og delikat. Første punkt er å sjekke om malingen sprekker eller flasser. I så fall må du bokstavelig talt til bunns i problemet. Bruk dekkeplast eller aviser der arbeidet skal foregå. Plenen blir tilgriset av gammel og ny maling. www.ifi.no

Vedlikehold av trykkimpregnert terrassebord
En vask hver vår og regelmessig oljebehandling sikrer et gyldent trykkimpregnert tregulv uten sprekker. Gå ut på terrassen, slå blikket ned og vurder tingenes tilstand. Faren er stor for at gulvet er grått og skittent. Å få det pent igjen er ingen heksekunst. www.ifi.no

Liten plass
Har du liten plass på utearealet, men ønsker gode ideer til hvordan du kan utnytten plassen så finner du kanskje noen tips som fungerer bra hos deg. Sitter du “på utstilling” så monter frostet glass på innsiden av gelenderet. Dette kan du bestille etter mål. Bruk levegg som avskjerming for sol, kanskje også naboer, dette får du kjøpt i blant annet tre, plast eller stoff. Les også artikkelen om solseil for tips.

Har du betong på gulvet, så lag gulv av terrassebord, kjøp ferdige terrassebord i firkanter, falskt gress eller mal direkte på gulvet og bruk varme tepper som du tar inn om natten.

Bor små hull og fest metallbokser med små malingskroker. Metallboksene kan fungere som blomsterskjuler eller oppbevaring av for eksempel urter. Etter hvert får man verandakasser i annet enn plast og det kan bli ganske fint. Kjøp en stor terracottaurne og plant de urtene du bruker mest. Da er de alltid tilgjengelig når du trenger dem. Heng plantene dine på utsiden av verandaen. Da unngår du at potter stjeler gulvplass.

En liten bordgrill er et godt alternativ om du ikke har plass (eller lov) til å ha en større utgave på balkongen. Du finner et utmerket alternativ hos Eva Solo. Bordgrillen passer utmerket i parken også. Oppheng av lys gjøres enkelt ved at du tar et glass og surrer litt tykk ståltråd rundt toppen, lag en liten hank slik at du kan feste glassene i kroker eller i trær og busker.

Få en snekker eller en nevedyktig bekjent til å lage en hul benk. Da kan du bruke den som oppbevaringsplass for puter og andre småting. Oppbevaringsplass får man aldri nok av.

Pass på at du lar gulvplassen være så åpen som mulig og utnytt veggene der det er mulig. Tenk i høyden.

Kilde: Hilde Andersen, ifi.no
Bilder: Diverse nettsider. Balkong fra Wikimedia